Choď na obsah Choď na menu
 


Nádej zomiera posledná a preto ani na pohľad bezvýchodisková situácia nemusí znamenať hneď tragédiu. Teraz máme na mysli predovšetkým ženy, ktoré z rôznych dôvodov majú obavy, či vôbec budú matkami. Najmä zdravotné komplikácie bývajú pre ne vážnou prekážkou otehotnieť či porodiť zdravého potomka. Nedávny prípad z Rostova na Done v Rusku, o ktorom dnes informovala stránka lifenews.ru, však potvrdzuje, že všetko zlé sa môže na dobré obrátiť.Svetlana Gromovojová, ktorá má 28 rokov, sa doslova narodila znova spolu so svojim novým potomkom. Keď totiž privádzala na svet svoje dievčatko, mala v maternici obrovské myómy.

Svetlana veľmi túžila byť matkou a tak nechcela riskovať, že okamžitá operácia poškodí jej budúcemu potomkovi. Dokonca jej rovno hrozilo, že príde o maternicu a už nikdy matkou nebude. A aj keď existovalo veľké riziko, že pôrod pre ňu a pre jej dieťa vôbec nemusí dopadnúť dobre, verila len v tom najlepšie. A ako sa našťastie ukázalo, pesimistické prognózy lekárov sa nenaplnili.

O maternicu príde v Európe ročne vyše 200-tisíc žien

Myóm je nezhubný nádor tvorený väzivom hladkej svaloviny maternice, ktorý môže byť uložený pod sliznicou, v stene maternice alebo mimo nej. Môže narásť až do veľkosti niekoľkých centimetrov, ba až nadobudnúť rozmery maternice ako vo vysokom stupni tehotenstva, neraz môže takmer úplne vyplniť priestor brušnej dutiny. Jeho výskyt sa u žien zvyšuje s ich vekom. Ohrozené sú aj obézne ženy, tiež ženy, ktoré nerodili, prípadne v rodine sa ochorenie vyskytlo.

Podľa odhadov sa v Európskej únii pre myómy maternice ročne podrobí operácii 300 tisíc žien. Z tohto počtu približne až 230 tisíc podstúpi hysterektómiu (chirurgické odstránenie maternice), a tým okrem iných nepriaznivých stavov navždy pochovajú nádej na vytúženého potomka, uviedol vlani portál. Portál plnielanu.zoznam.sk vlani uviedol, že v rokoch 2008 až 2010 bolo na Slovensku každoročne hospitalizovaných vyše 6600 žien s myómom maternice.

Tieto nebezpečné nádory rastúce v jej tele súčasne s plodom dosiahli hmotnosť až jeden kilogram. Osem špecialistov v nemocnici bojovalo o život mladej matky a jej dieťaťa viac ako dve hodiny. Napokon sa Svetlana dočkala zdravého dievčatka (vážilo 2800 gramov a malo 51 cm) a lekári ju úspešne zbavili aj myómov.

„Keď som mala rodiť, tie myómy mali priemer 114 milimetrov. Z tváre chirurga som vyčítala, že sa s takým niečím často nestretáva,“ povedala ruským novinárom šťastná matka. Odborníci sa žene pokúsili myómy odstrániť už v 15. týždni tehotenstva, ich pokus však úspešný nebol. Nádory boli totiž príliš veľké, aby ich chirurgicky zlikvidovali. Okrem toho rástli spolu s plodom.

Zdroj: tvnoviny.sk