“Nevzdávam sa. Nebudem’to robiť,” 30-ročná matka Tasha Kann nedávno povedala v novinovom rozhovore. Ako mladá a inteligentná žena zo severného Michiganu, ktorá pracovala ako registrovaná zdravotná sestra a porodila dve deti, Deklan (dva roky) a Gracey (osem mesiacov), je poslednou osobou, od ktorej by človek očakával, že bude mať nevyliečiteľný nádor na mozgu.

Pred niečo vyše rokom, 6. júna 2022, bol Tashe diagnostikovaný nádor na mozgu s názvom anaplastický astrosytóm III. stupňa, zriedkavá a zhubná forma rakoviny, ktorá tvorí len 1 - 2 % všetkých primárnych nádorov mozgu. V tom čase bola Tasha približne v 20. týždni tehotenstva so zdravým dievčatkom.

Lekári Tashe oznámili, že jej najlepšou šancou na prežitie a viac času je potratiť dieťa a okamžite začať s chemoterapiou a ožarovaním. Tasha však nechcela ukončiť život svojho dieťaťa, aj keby to znamenalo, že jej vlastný život sa skončí skôr.

“Nevedela som, čo si mám naozaj myslieť. Myslím, že som si v duchu myslela, že pri rakovine mozgu zomriem. Ak mám byť úprimná, myslela som si, že tak či tak zomriem. Tak som si myslela, že svoje dieťa jednoducho udržím pri živote,” povedala Tasha.

Chemoterapia môže spôsobiť porodné chyby a potrat, ak sa podáva v prvých troch mesiacoch tehotenstva, kým orgány dieťaťa’ešte rastú. V neskorších štádiách majú lieky na chemoterapiu menšie riziko pre nenarodené dieťa, ale stále môžu spôsobiť vedľajšie účinky, ako napríklad nízky krvný obraz a zvýšené riziko infekciePodľa Melissy Suran, “niektoré chemoterapie nie sú’považované za obzvlášť nebezpečné pre plod, ale zvyčajne až po 14. týždni. Aj vtedy je možný predčasný pôrod a nízka pôrodná hmotnosť[.]” Tasha však verila, že existuje bezpečnejšia cesta nielen pre ňu, ale aj pre jej dieťa.

Zdroj: lifenews.sk