Choď na obsah Choď na menu
 


Traumatický zážitok ohľadom užitia potratovej tabletky spomenula webová stránka americkej organizácie Live Action.

 

Elizabeth mala 24 rokov, keď otehotnela. Nevedela, čo má robiť, ale jej priateľ na ňu začal tlačiť, aby išla na potrat.

“Veľmi som sa bála a nebola som si istá, čo s tým mám robiť,” povedala, “a on mal celkom jasno v tom, že pri tom nehodlá zostať, takže som si naplánovala stretnutie na potrat, chemický potrat.”

Elizabeth vysvetlila, že keď dostala rozpis užívania tabletky na potrat, najprv asi hodinu plakala, nebola si istá, či si má vziať tabletky alebo nie. Nakoniec sa rozhodla prehltnúť Mifepriston, prvý liek z dvojitej dávky potratového “balíčku”, pretože lekár vyhlásil, že jej nemôže vrátiť peniaze.

Mala som pocit, že mám zviazané ruky,” uviedla. Prvý deň Elizabeth nepociťovala žiadne účinky lieku, ale na druhý deň, keď mala užiť druhý liek, Misoprostol, ju začalo bolieť telo a cítila “bodavú bolesť” v žalúdku. Začalo sa u nej objavovať silné krvácanie.

“Krvácala som tak silno, že som sa skutočne začala báť, že by som mohla zomrieť. Bola to asi najintenzívnejšia bolesť, akú som kedy pocítila,” povedala Elizabeth. “Takže nakoniec, keď vyšiel celý vak, ktorý musíte vytlačiť – keď som vytlačila celý vak, bol priehľadný akoby žltej farby, veľký asi ako tenisová loptička. A v ňom som vlastne – stále som videla dieťa. Bolo ako malý, maličký gumový medvedík. A tak som si tam len tak sadla a držala ho. Samozrejme, že som plakala.

Potom spláchla svoje dieťa do záchoda. Elizabeth povedala, že sa jej z interrupčnej kliniky nikdy neozvali. Nikto zo zamestnancov jej nikdy nezavolal, aby zistil, ako sa jej darí alebo či má nejaké komplikácie.

“A v mesiacoch, ktoré nasledovali, som trpela všetkým možným. Anorexiou, zlými vzťahmi,  posttraumatickou stresovou poruchou. Všetko, čím som si prešla vychádzalo z môjho potratu.”

Elizabeth nie je sama, ktorá zažila traumatizujúce skúsenosti s potratovou tabletkou. Mnohé ženy sa podelili o svoje hororové príbehy a spomínali na to, ako videli telo svojho dieťaťa.

Zdroj:  hlavnespravy.sk