Takmer pred 50 rokmi otehotnelo 15-ročné dievča, ktoré muselo urobiť veľa ťažkých rozhodnutí, možno ešte oveľa viac, ako iné dievčatá v tínedžerskom veku. Toto dievča bolo znásilnené.“

Skúsená pro-life prednášateľka Pam Stenzelová sa na chvíľu zastavila, aby nechala svoje slová pôsobiť v srdciach a mysliach mladého publika. „No toto mladé dievča sa rozhodlo darovať svojmu dieťaťu život a následne ho do adoptívnej rodiny. A tým dieťaťom som bola ja.“

Či už pracujete pre pro-life hnutie iba okrajovo alebo ste tejto práci venovali celý svoj život, je šanca, že ste meno Pam Stenzelová už počuli. Za posledných 20 rokov Pam precestovala Ameriku i svet. Každoročne prednáša pred takmer pol miliónom tínedžerov o dôsledkoch mimomanželského sexu a o dôležitosti sexuálnej čistoty.

Aj keď sú prednášky Pam zamerané na voľby týkajúce sa sexu a na riziká mimomanželského sexu, odhaľujú tiež hlbšiu stránku jej životnej skúsenosti, tej časti jej života, ktorá je motorom jej oddanosti pro-life hnutiu a tínedžerom po celom svete. Ako najstaršia z 8 detí sa Pam často delí s publikom o príbeh svojej adoptívnej rodiny zloženej zo siedmich adoptovaných súrodencov. Všetci pochádzajú z rozdielnych prostredí a sú rôznej etnickej príslušnosti. Pam hovorí: „V našej rodine máme všetky farby dúhy; sme OSN sami o sebe.“

Pam pripisuje zásluhy za svoju úžasnú rodinu a požehnaný život svojej biologickej matke. Svoj život považuje za ohromný dar od veľmi raneného a traumatizovaného 15-ročného dievčaťa. Aj keď svoju biologickú matku nikdy nestretla, Pam dúfa, že jedného dňa sa stretnú a ona tak bude môcť objať ženu, ktorá jej dala život a poďakovať jej za taký neuveriteľný dar.

Počas svojich ciest šírenia pravdy o živote a zdržanlivosti sa Pam naučila veľa od študentov, ktorým každý rok prednáša. Jej posolstvo pre pro-life hnutie je veľmi silné.

Musíme týchto tínedžerov vyučovať predtým, než sa ocitnú v kríze,“ povedala. „Chcem, aby dievča poriadne premýšľalo o možnostiach, ktoré bude mať, keď ostane nečakane tehotná. Je teda zjavné, že jej najlepšie rozhodnutie je pred sexom; po ňom bude mať každé ďalšie rozhodnutie svoju cenu.“

Pam verí, že mať plán ešte predtým, než príde neočakávané tehotenstvo, pomáha mladým ženám zhodnotiť pravé dôsledky sexuálnej aktivity a prevziať zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Toľko mladých dievčat, ktoré prichádzajú do centier pomoci pre neočakávane tehotné, hovoria, že chcú potrat. Keď sa ich opýtajú na zváženie možnosti adopcie, povedia: „To by som nikdy neurobila!“ Myslia si, že vziať život dieťaťa je lepšie, ako rozhodnutie dať svoje dieťa do milujúcej rodiny. Toto sa musí zmeniť!

Chceme, aby mladé dievčatá logicky rozmýšľali o adopcii ako o možnosti, či už na školských zhromaždeniach alebo v triede, aby o tom uvažovali predtým, než sa s nimi rozprávame osobne a oni začnú vidieť adopciu ako láskyplný čin a v budúcnosti v prípade nečakaného tehotenstva túto možnosť potom tak rýchlo nezavrhnú,“ povedala Pam.

V súčasnosti 97% z mladých žien, ktoré zažijú neočakávané tehotenstvo a svoje dieťa porodia, si dieťa nechajú. Len 3% sa rozhodnú pre adopciu.

Prečo adopcie nepodporuje viac ľudí?“ pýta sa Pam. „Dievčatá sa rozhodujú pre potraty v alarmujúcom pomere voči adopciám. Nerozumiem, prečo viac ľudí nehovorí o dare adopcie.“

Zdá sa, že pro-life hnutie je viac zamerané na rozhodnutia po tom, čo už je dievča tehotné,“ povedala. „Musíme týchto tínedžerov vychovávať predtým, než majú sex. Začína sa to prevenciou! Treba študentky vzdelávať tak, aby v súvislosti so sexom urobili vždy tie najlepšie rozhodnutia, ale tiež im musíme dávať informácie o tom, aká je dostupná pomoc, ak by sa ony samy alebo niekto, koho majú radi, ocitli v neočakávanom tehotenstve.“

Centrá Planned Parenthood poznajú svojich klientov,“ povedala. „Sú to majstri v marketingu. Preto sú na našich školách a hneď vedľa vysokoškolských areálov. Poznajú svojich zákazníkov!

Na zastavenie postupujúcej vlny potratov Pam obhajuje pro-life hnutie aktívnej pomoci, ktoré je zamerané na tých najzraniteľnejších v našej spoločnosti: tínedžerov a mladých dospelých.

Pro-life hnutie musí mať medzi 15-25 ročnými študentmi silný hlas a musí svoje posolstvo odovzdávať účinne,“ povedala. „Ak sa k nim nedostaneme my, spraví to Planned Parenthood!

Pam, poháňaná svojím pro-life presvedčením, sa rozhodla urobiť ešte viac. Spolu s ďalšou pro-life prednášateľkou, Monicou Kelseyovou, sa spojili, aby založili novú organizáciu s názvom Living Exceptions („Živé výnimky“). Cieľom tejto organizácie je vzdelávať a posilňovať jednotlivcov a upevňovať ich pro-life presvedčenia a ich schopnosť tieto presvedčenia vyjadriť. Living Exceptions spúšťa svoj nový workshop s názvom „Pro-Life medzi ťažkými prípadmi 101“, ktorého cieľom je posilniť a splnomocniť organizácie a jednotlivcov, ktorí chcú nasmerovať svoju komunitu na ŽIVOT.

Jedna vec, ktorá je o Pam jasná, je jej vernosť a oddanosť pro-life hodnotám. Jej poslanie nie sú len reči, ale hlavne činy. Každý deň kráča po ceste spolu s dnešnou generáciou tak, že ju povzbudzuje a vychováva predtým, než sa dievčatá ocitnú v neočakávanom tehotenstve.

Každý deň kráčam spolu s týmito dievčatami, kráčam vedľa svojej biologickej matky, ženy, ktorú som nikdy nestretla, no bude vždy v mojom srdci,“ povedala Pam. „Moja vášeň pochádza od nej.“

Zdroj: lifenews.sk