Choď na obsah Choď na menu
 


Náhradná matka odmietla úplatok vo výške 10 000 dolárov, aby išla na potrat, keďže rodičia boli nespokojní s prenatálnou diagnózou dieťaťa. „Bábätku S.“ diagnostikovali rázštep pery a podnebia, cystu na mozgu a srdcové poruchy. Jej vlastní rodičia chceli, aby radšej zomrela, než by sa mali starať o postihnutú dcéru.

Dieťa bolo splodené vďaka anonymnej darkyni, ktorá si vajíčka nechala zmraziť. Neskôr boli oplodnené v skúmavke. Keď boli rodičia pripravení, dve embryá rozmrazili a vložili do maternice náhradnej matky, Crystal Kelleyovej. Druhé embryo rizikové rozmrazenie a prenos neprežilo. Bábätko S. síce prežilo, avšak nie úplne bez ujmy.

„Keď sa rodičia dozvedeli výsledky ultrazvuku, mysleli si, že všetky zákroky na záchranu bábätka sú pre novorodenca príliš náročné a že bude ľudskejšie, ak zvážia ukončenie tehotenstva,“ napísal v liste pre pôrodnú asistentku poradca rodičov a odborník na materno-fetálnu medicínu.<?xml:namespace prefix = o />

Avšak rozhodnutie o potrate nebolo v ich rukách, pretože náhradná matka Crystal Kelleyová odmietla potrat podstúpiť, a to aj napriek nátlakovým telefonátom, e-mailom a listom od právneho zástupcu manželského páru.

Neskôr pár ponúkol Crystal úplatok vo výške 10 000 dolárov. Crystal, ktorá krátko pred tým prišla o zamestnanie, zvýšila sumu na 15 000 dolárov, čo pár odmietol zaplatiť. Avšak Crystal hneď na to svoje rozhodnutie zmenila.

Na potrat teda nepôjde. Je jediná, kto môže bojovať za život dievčatka.

Právny zástupca manželov, Douglas Fisherman, Crystal napísal: „Ste povinná tehotenstvo ihneď ukončiť,“ a dodal, „márnite drahocenný čas“.

Pár sa Crystal vyhrážal, že ak nepôjde na potrat, zažaluje ju za vyplatenie 8 000 dolárov, ktoré dostala za vynosenie dieťaťa a k tomu ešte prirátajú zdravotnícke výdavky a súdne trovy. Taktiež sa vyhrážali, že ak sa dieťa narodí, dajú ho do pestúnskej starostlivosti.

Napriek tomu, že Crystal čelí výsmechu za to, že ochraňuje Bábätko S., je o svojom rozhodnutí pevne presvedčená. Pre CNN povedala: „Nikto neprežíval toto tehotenstvo tak ako ja. Nikto necítil jej kopanie a pohyby. Od začiatku som vedela, že toto dievčatko je bojovníčka a nech by jej postihnutia boli akékoľvek, postavila by sa im s celou svojou silou, ktorú má.“

„Nezáleží na tom, čo vraveli ostatní, ja som sa stala jej mamou.“

Právnik Michael DePrimo si zobral Crystalin prípad bez nároku na kompenzáciu a hovorí, že „potrat v žiadnom prípade neprichádza do úvahy“.

Hoci potraty od roku 1973 v USA nie sú trestným činom, zákony stále chránia ženy pred nútenými potratmi. Žiadna žena nemôže byť k potratu prinútená.

DePrimo pomohol Crystal presťahovať sa z Connecticutu, kde náhradné matky nemajú rodičovské práva, do Michiganu, kde tieto práva existujú. Taktiež mala k dispozícii všetky zariadenia michiganskej nemocnice C.S. Mottu, ktorá je vynikajúca v liečení srdcových problémov u detí. V Michigane pre bábätko dokonca našla adoptívnych rodičov, ktorí sa starajú o deti s postihnutím.

Zákonní rodičia chceli súdne dosiahnuť starostlivosť o dieťa, ale neskôr svoju požiadavku stiahli výmenou za to, že budú môcť s dieťaťom ostať v kontakte a že budú stále informovaní o jeho zdravotnom stave. Odvtedy pravidelne navštevujú a držia na rukách dieťa, ktoré mohlo byť ich.

Bábätko S. sa narodilo s holoprozencefáliou, kedy mozog namiesto dvoch lalokov tvorí len jeden, s deformáciou tváre a s nesprávnym usporiadaním orgánov v hrudníku a bruchu.

Bábätko bude musieť počas detstva podstúpiť početné operácie kvôli rázštepu pery a podnebia, jednému laloku mozgu, zle umiestneným orgánom, nadbytočnej slezine a problému, ktorý je spojený s abnormálne malou hlavou a srdcovými poruchami. 

Vo svojich ôsmych mesiacoch dievčatko neváži ani len päť kilogramov. Stále je napojená na vyživovaciu trubicu.

Všetky zákroky predstavujú značné riziko, a aj keby prebehli úspešne, dievčatko má len 50 percentnú šancu, že sa naučí rozprávať, chodiť a mať normálnu motoriku. Napriek tomu jej hrdí adoptívni rodičia sa CNN pochválili: „Každé ráno sa prebudí s nákazlivým úsmevom. Pozdraví svet svojím nehasnúcim entuziazmom.“

„Veríme, že ak jej dáme lásku, šancu a povzbudenie, bude to práve ona, kto nám ukáže, čo všetko je v jej silách,“ uviedla adoptívna matka.

Zdroj: https://www.lifenews.sk/node/4727