Choď na obsah Choď na menu
 


O prípade informoval Le Monde s odvolaním sa na článok z 3. júna 2017 v odbornom časpise l´European Journal of Obstetrics, Gynecology and Reproductive Biology. 31-ročná žena, v 36. týždni tehotenstva sa dostavila na pohotovosť s náhlymi úpornými bolesťami brucha. Žena už v minulosti podstúpila cisársky rez, ktorý musel byť vykonaný v 30. týždni pre tieseň plodu.

Ultrazvuk však ukázal normálne sa pohybujúci plod, s normálnou srdcovou činnosťou, množstvo plodovej vody bolo takisto dostatočné, žena nekrvácala a bolesti neboli spôsobené kontrakciami. Bolesti sa nezmiernili ani po podaní analgetík, naopak stav sa zhoršoval a bolesť postupovala do oblasti pliec a aorty. Ďalšie vyšetrenie ukázalo, že u ženy došlo k ruptúre maternice, veľmi vážnej komplikácii, ako pre dieťa, tak aj pre matku.

Urgentný cisársky rez potvrdil, že u matky došlo k prasknutiu maternice v mieste, kde sa nachádzala jazva z minulého cisárskeho rezu. Prasklina mala veľkosť 10 cm. Rádiologický snímok ukázal, že dieťa zaujalo pozíciu, kedy chrbátik naliehal presne na miesto, kde došlo k ruptúre a bruško bolo otočené smerom k chrbtici matky. Prípad, kedy sa plod doslova natlačí na prelomenú časť maternicového svalstva je výnimočný. Chrbátik dieťaťa pôsobil sacím efeketom ako prísavka a úplne upchal porušené miesto. Tým zabránil odtoku plodovej vody a pravdepodobnému roztrhnutiu maternice. Dieťa tlakom na cievy v mieste poškodenia zabránilo i vážnemu krvácaniu.

Chrbátik dieťa vytvoril hermetickú zátku, ktorá zabránila i prolapsu pupočníka, čo by mohlo viesť nielen k poškodeniu plodu, ale i jeho smrti.

Le Monde cituje vyjadrenie doktora Charlesa Garabediana: „Jedná sa  o výnimočný prípad ruptúry maternice, kedy dieťa zachránilo vlastný život. Sací efekt, ktorý vytvoril chrbátik v mieste ruptúry zabránil krvácaniu, prolapsu pupočníka a úniku plodovej vody, čím sme sa vyhli komplikáciam ako pre matku tak i pre dieťa.

Chlapček sa narodil zdravý a bez komplikácií. Avšak v mieste kde chrbátik pôsobil ako zátka, sa nachádzal veľký opuch, ktorý sa však spontánne po niekoľkých hodinách vstrebal.

„Predovšetkým tento klinický prípad ukazuje, že plod je schopný sa zachrániť a zároveň zachrániť i život svojej matky,“ uviedol doktor Garabedian.

Katarína Hanzlíková

Zdroj: hlavnespravy.sk