Choď na obsah Choď na menu
 


Kalendeová bola v minulosti globálna zástankyňa LGBT práv a často kritizovala kresťanov a politikov za ich tradičné postoje ohľadom manželstva. Dnes hovorí, že Boh jej odpustil hriech, ako ho nazýva „medzi rovnakým pohlavím.“

Kalendeová vyrastala ako dieťa kazateľa pentekostálneho hnutia v Ugande, avšak zanechala za sebou rodinu aj kariéru novinárky, aby sa v roku 2007 stala LGBT aktivistkou. Cestovala po svete a prednášala o témach „práv“ homosexuálov, pričom sa stala priekopníčkou hnutia Sexual Minorities of Uganda (SMUG), zastrešujúcou LGBT organizácie v krajine.

Keď parlament v Ugande kriminalizoval  sexuálne správanie v roku 2014, Kalendeová získala azyl v Kanade a stala sa členkou Medzinárodnej komisie ľudských práv homosexuálov a lesbičiek.

Premenená Božou láskou

Zatiaľ čo prispievala článkami pre Huffington Post v roku 2016, uviedla,  že zostala „neoblomná“ vo svojom boji pre LGBT práva, a že „vždy verila v pretvárajúcu silu pravdy, pretože pravda, ako hovoria, nás vyslobodí.“Dnes, tieto isté slová majú úplne odlišný význam. Hovorí, že pravda evanjelií ju vyslobodila z jej hriešnej minulosti.„Nepriateľ mal plán zmeniť a nakoniec zničiť moju identitu. Boh mal tiež plán. Dobrý plán,“ napísala na Facebooku. „Keď pozerám, ako ďaleko ma Boh priviedol, dáva mi zmysel veriť, že Boh sa na mňa s láskou pozerá. On ma čakal. On uchránil moje ženstvo. Nikdy ma neprestal milovať. Pozná ma po mene. Nikdy ma neprestal volať späť k svojmu zámeru.“Namiesto toho, aby bola LGBT, sa teraz identifikuje ako TBGL – Premenená Božou Láskou (Transformed by God´s Love). Avšak čo ju v prvom rade odviedlo preč od kresťanskej výchovy? Je to otázka s ktorou ako priznáva „bojovala“ roky.m„Často som čítala svoju Bibliu – najmä pasáže o homosexualite a manželstve, avšak moje srdce zatvrdlo,“ spomína si vo svojom príspevku na Facebooku.

„Namiesto toho som kládla Bohu otázky ako: Ak si ma stvoril tak, aby som nemala sexuálne vzťahy mimo manželstva, a ak si ustanovil manželstvo medzi mužom a ženou, tak potom prečo ma priťahujú ženy?“ Teraz už rozumiem, že toto nebol správny postoj v komunikácii s Bohom.Namiesto toho, teraz hovorí, mala Bohu dôverovať napriek tomu, že nepoznala všetky odpovede. „Môj postoj mal byť: Pane, nemám odpovede, ale dôverujem a verím Tvojmu Slovu. Tvoje zámery nie sú ublížiť mi či vziať mi radosť zo života. Tvoj zámer so mnou je ma uchrániť a dať mi život nie podľa môjho výberu, ale život, ktorý si zaslúžim podľa tvojej lásky,“ píše.

Nové volanie k činom

Kalendeová ľutuje svoju angažovanosť v úlohementora, lídra a učiteľa v LGBT hnutí a za svoju premenu vďačí „sile modliacej sa rodiny.“ Teraz dúfa, že aj ostatní jej podobní rovnako nájdu milosť a lásku Ježiša.

Nedávno napísala:

„Drahé LGBT hnutie: Našla som Život, Pravdu a Milosť. Modlím sa, aby ste objavili dobrý život, rovnako ako ja. Vy všetci ste sa stali predmetom môjho príhovoru. Viem, po niektorých vašich odkazoch, ktoré som doteraz dostala, že Duch Svätý začal prehovárať k vášmu srdcu. On vám odhalí pravdu…  Pastorom, s ktorými som nesúhlasila – je mi to ľúto. Politikom, s ktorými som viedla násilne slovné bitky – je mi to ľúto. Starším aj mladším generáciám tejto krajiny – je mi to ľúto. Môjmu OTCOVI a stvoriteľovi – je mi to ľúto. Mne samej – je mi to ľúto. Mám teraz pokoj v duši, pretože mi bolo odpustené a  už navždy som slobodná. Žalm 51:17.“

Preklad Viktória Dandárová

Zdroj: Hlavné správy.sk