Choď na obsah Choď na menu
 


31. 10. 2014

Podľa hlasovania, ktoré prebehlo ohľadom schválenia poslaneckého návrhu zákona o obchodovaní s ľuďmi a vykorisťovaní, bude kupovanie sexuálnych služieb v Severnom Írsku ilegálne.

Zákon o obchodovaní s ľuďmi a vykorisťovaní (Ďalšie ustanovenia a podpora obetí) sleduje severský model kriminalizácie kupovania sexu, nie však prostitujúcich žien.

Členovia Stormontského zhromaždenia hlasovali v pomere 81 ku 10 v prospech návrhu, ktorý navrhoval lord Morrow z Demokratickej unionistickej strany. Severné Írsko sa tak stalo prvou časťou Veľkej Británie, ktorá hlasovala v prospech takejto legislatívy.

Aj keď návrh musí prejsť ešte tromi ďalšími fázami, aby sa stal zákonom, lord Morrow povedal, že verí, že legislatíva dostane kráľovský súhlas v polovici roka 2015.

Tento prístup k sexuálnemu vykorisťovaniu žien sa osvedčil ako veľmi účinný pri obmedzovaní prostitúcie vo Švédsku, Nórsku a na Islande. Nedávno sa ujal i v Kanade.

Návrh zákona tiež obsahuje ustanovenia o podpore obetí obchodovania s ľuďmi ako aj o pomoci a podpore žien, ktoré chcú skoncovať s prostitúciou.

Kresťanský sociálny dobročinný spolok CARE (Christian Action Research and Education) pochválil prejdenie zákona. Uviedol, že ustanovenie štatutárnej starostlivosti o obete, zákonných zástupcov detí, ktorí boli obeťou obchodovania s ľuďmi, ako aj vyjadrenie sa k požiadavke kupovania sexuálnych služieb, dá Severnému Írsku najlepšiu legislatívu proti obchodovaniu s ľuďmi a vykorisťovaniu vo Veľkej Británii.

Podľa National Referral Mechanism viac ako polovica z tých, ktorí sú na trhu s bielym mäsom v Severnom Írsku, sa tam dostala kvôli sexuálnemu vykorisťovaniu,“ povedal v tlačovej správe po hlasovaní Dan Boucher, riaditeľ parlamentných záležitostí CARE.

Kriminalizácia kupovania sexuálnych služieb poskytuje najefektívnejší spôsob ako riešiť takýto druh dopytu. Takýto spôsob bol veľmi úspešný v Švédsku, Nórsku a na Islande. Teraz sa k týmto krajinám (v prijatí takéhoto prístupu voči reforme zákona o prostitúcii) pripojí i Severné Írsko. Takýto prístup bol obzvlášť úspešný pri boji s obchodovaním s ľuďmi a širšiemu sexuálnemu vykorisťovaniu. Takýto vývoj má kľúčový význam,“ uviedol Boucher.

Louise Gleich, úradník CARE pre obchodovanie s ľuďmi a sexuálne vykorisťovanie, povedal, že to bol veľký deň pre zlepšenie severoírskej legislatívy ohľadom obchodu s ľuďmi a vykorisťovania. Severné Írsko udalo tempo. Teraz je na Anglicku, Walese a Škótsku, aby sa ho pokúsili dohnať.“

Mark Baillie, úradník CARE pre verejné záležitosti Severného Írska, povedal, že návrh lorda Morrowa ustanoviť zákonných zástupcov dieťaťa, ktoré sa stalo obeťou obchodovania s ľuďmi má „obrovský význam“.

Detské obete obchodovania s ľuďmi patria medzi najzraniteľnejších ľudí v našej spoločnosti,“ povedal Baillie. Poskytnutie týchto špecializovaných zákonných opatrovníkov pomôže zachráneným deťom prekonať cestu bludiskom štatutárnych agentúr, s ktorými musia prísť do styku. A to má obrovský význam.

Často sa stáva, že [deti] sú presúvané od jednej agentúry k druhej. Tak sú nutené znova a znova opakovať svoj príbeh. Zachránené deti sa tak môžu stať nachylnými voči demoralizovaniu a opakovanému obchodu s bielym mäsom. Poskytnutie špeciálneho zákonného opatrovníka, ktorý bude môcť hovoriť v mene detí a bude spoločným spojovacím bodom pre tie, ktoré sa pohybujú medzi agentúrami, je teda veľmi strategické,“ uviedol Baillie.

Prieskum uskutočnený spoločnosťou Ipsos Mori zistil, že kriminalizácia kupovania sexu má v Severnom Írsku rozsiahlu podporu verejnosti.

Prieskum zistil, že 78 % opýtaných verí, že Severné Írsko by malo kriminalizovať kupovanie sexuálnych služieb, zatiaľ čo iba 13 % bolo proti takémuto prístupu.

Prieskum ukázal, že 82 % žien a 74 % mužov schvaľuje kriminalizáciu kupovania sexuálnych služieb. Najväčšiu - až 82 percentnú podporu – získala táto legislatíva vo vekovej skupina 16 - 34 rokov, 79 % získala u 35-54 ročných a súhlasilo aj 73 % osôb starších než 55 rokov.

Tento prieskum verejnej mienky dokazuje len to, čo už dlho vieme: drvivá väčšina ľudí v Severnom Írsku súhlasí s kriminalizáciou kupovania sexuálnych služieb, ako aj to, že verejnosť verí, že táto krajina by mala zaujať takýto postoj,“ povedal hovorca CARE.

Zdroj: lifenews.sk