Choď na obsah Choď na menu
 


Vox Politico sa zaujímalo o to, či opýtaní podporujú povinné očkovanie proti ochoreniu covid-19. Prieskumná otázka konkrétne znela: „Súhlasili by ste s tým, aby bolo očkovanie proti covidu-19 povinné pre všetkých? (s výnimkou tých, ktorým to nedovolia zdravotné dôvody a pod.)“. Odpovedať sa dalo: „Určite áno / Skôr áno / Skôr nie/ Určite nie, nevyjadrujem sa alebo nevediem.

Prieskum realizovaný telefonicky na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov zistil, že 33,9% z pýtaných Slovákov je za povinné očkovanie. Naopak, 61% je proti povinnej vakcinácii.

Agentúra porovnala odpovede aj s politickými preferenciami respondentov. Tesná väčšina 51 % voličov vládnej koalície je za povinné očkovanie.

Vox Politico dodáva, že voliči Smeru-SD, Republiky a strany Vlasť neprekvapili, keď sa vyjadrili pomerne jednoznačne proti povinnej vakcinácii. „Tam sú nálady nielen proti povinnosti očkovať, ale často aj pochybnosti o existencii koronavírusu ako takého.“

Autori prieskumu uviedli, že ich prekvapil postoj voličov hnutia Sme rodina. „Napriek tomu, že líder Sme rodina Boris Kollár je proti povinnosti sa očkovať, tak 72% jeho voličov je naopak za takéto riešenie.“

To isté platí aj pre voličov vládnej SaS. „Kým Richard Sulík hovorí o dobrovoľnosti, väčšina voličov SaS (60,7%) je za povinné očkovanie.

https://www.facebook.com/voxpolitico/photos/a.666456963819252/1241508279647448/?type=3

Zdroj: https://www.hlavnespravy.sk/prieskumu-vox-politico-61-percent-slovakov-je-proti-povinnej-vakcinacii/2610368