Choď na obsah Choď na menu
 


Dvojročný testovací projekt o sexuálnom vzdelávaní sa od januára rozšíri aj do škôlok. Podľa prezidenta quebecskej pro-life skupiny Campagne Quebec Vie, Georgesa Buscemiho, „smrdí tento projekt skazenosťou“

Quebec 23. novembra 2016

„Školy by dokonca ani nemali diskutovať o tom, či je táto sexuálna výchova úlohou rodičov,“ povedal Buscemi na adresu projektu, ktorý bol spustený v roku 2015 v 15 štátnych a 4 súkromných školách.

Od januára sa tento projekt zameria aj na predškolské deti.

Na stránke vlády sú sprístupnené len ciele projektu, nie však materiál, ktorý má byť pri vyučovaní sexuálnej výchovy používaný.

 

Ministerstvo školstva pre škôlky vyčlenilo 4 hlavné body projektu:

 
  1. Identifikovať a vymenovať časti ľudského tela, vrátane tých, ktoré sú špecifické pre dievčatá a tie, ktoré sú špecifické pre chlapcov.
  2. Identifikovať pocity, emócie a potreby, ktoré deti pociťujú.
  3. Opísať obdobia života ich vlastnými slovami, od „stretnutia“ spermie a vajíčka až po narodenie prirodzenou cestou alebo cisárskym rezom.
  4. Zhodnotiť rozdielne typy rodín, ktoré existujú v ich spoločnosti: klasická, rodina s jedným rodičom, rozvedená, adoptívna a rodina s homosexuálnymi rodičmi.

„Bolo by dobré, keby boli tieto body konkrétnejšie a vysvetľovali, čo vlastne znamenajú,“ vyjadril sa Buscemi o prvých dvoch bodoch projektu.

„Obávam sa tu škandálu, pretože si nemyslím, že viac ako 1 percento predškolákov vôbec premýšľa, čo sex vlastne je. Aký to má potom zmysel?“

Buscemiho naopak teší tretí bod projektu.

„Je pekné vidieť, že život pre quebecský parlament začína počatím, takže dúfam, že nebudú v mysliach detí dehumanizovať nenarodené deti.“

Buscemi zvýraznil problém štvrtého bodu, že školská osnova projektu pravdepodobne vytvorí u detí dojem, že tieto typy rodín sú si rovnocenné.

Bryan St-Louis, riaditeľ ministerského úradu pre vzťahy s verejnosťou povedal, že keď tento testovací projekt skončí, minister školstva Sébastien Proulx zanalyzuje výsledky a rozhodne, či bude osnova sexuálneho vzdelávania povinná pre všetky školy.

Zároveň dodal, že podľa odstavca 461 Zákona o vzdelávaní, môže minister pre školu, ktorá nechce, aby sa v nej projekt realizoval, udeliť výnimku, avšak žiadna škola o ňu doteraz nepožiadala.

Avšak, keď bol projekt po prvýkrát predstavený, ministerstvo školstva pod vtedajším ministrom Françoisom Blaisom vyhlásilo, že nebudú žiadne výnimky.

Celý program tejto výchovy je zverejnený na oficiálnych stránkach kanadského ministerstva školstva TU.

Branislav Zaujec

Zdroj: hlavnespravy.sk