Choď na obsah Choď na menu
 


Nemocnica Zvolen napriek pandémii koronavírusu zaznamenala v prvom polroku 2021 takmer 600 pôrodov. Narodilo sa tu o šesť detí viac ako v rovnakom období minulého roka. Ako nemocnica informuje v tlačovej správe, je to jedna z oblastí, ktorú pandémia výrazne nepoznačila. Zvolenská pôrodnica eviduje aj pôrody rodičiek pozitívnych na ochorenie COVID-19.

 

„Do konca júna sa u nás narodilo 589 detí, prevažovali chlapci, ktorých sa narodilo 304, dievčat bolo 285. V štyroch prípadoch si rodičia domov odvážali dvojičky,“ konkretizovala riaditeľka zvolenskej nemocnice Ľudmila Veselá s tým, že najčastejšími menami, ktoré rodičia zvolili pre svoje bábätká boli dievčenské mená Emma a Ella, u chlapcov už tradične Jakub a Dávid.

Zdravotníci sa počas pandémie museli naučiť, ako zaobchádzať s rodičkami pozitívnymi na COVID-19, prípadne ako realizovať takéto pôrody. Celkom absolvoval tím pôrodníkov vo zvolenskej nemocnici v tomto roku 16 takýchto pôrodov, vždy v rámci prísnych protiepidemických opatrení, čo sa týka ochrany ostatných mamičiek, novonarodeného bábätka aj personálu nemocnice.

 

„Pôjde o našu vlastnú investíciu, bude to náročné nielen z pohľadu samotnej rekonštrukcie, ale najmä preto, že bude potrebné najprv pôvodné pôrodné sály presťahovať o poschodie vyššie,“ objasnila riaditeľka nemocnice.

V uplynulých rokoch nemocnica investovala do rekonštrukcie lôžkových jednotiek, ako aj ambulantných a prevádzkových priestorov takmer 650-tisíc eur. Ročne sa vo zvolenskej nemocnici narodí približne 1 300 detí.

„Nezaznamenali sme žiadne pozitívne bábätko. Všetky deti, ktoré prišli v tomto pohnutom období na svet, sú v poriadku,“ dodala riaditeľka

Zdroj: hlavnespravy.sk  

Po otvorení nového urgentného príjmu a centra extrapyramídových porúch má nemocnica plán kompletne zrekonštruovať pôrodné sály.