Choď na obsah Choď na menu
 


Stanislav Gunčaga uviedol: Petíciu pani prezidentke sme spustili 20. januára 2020 poobede. A okamžite nastala veľká vlna podpisov. Podpisy sme zbierali na podpisovom portále www.podpisem.sk elektronicky. Spomedzi elektronických petícií patrí medzi najúspešnejšie. V Národnej rade SR začalo prebiehať rokovanie o treťom rozhodnutí  o Istanbulskom dohovore a preto sme sa rozhodli s odovzdaním počkať na výsledok.“

Základný argument, že Istanbulský dohovor je nevyhnutný, aby sme znížili mieru násilia na ženách je nepravdivý. Nemecko Istanbulský dohovor podpísalo a ratifikovalo. Nemecko nemôže byť obvinené z neporiadku vo funkčnosti štátnych inštitúcií či z nedostatočnej implementácie Istanbulského dohovoru. Napriek tomu v Nemecku násilie na ženách v posledných rokoch kontinuálne rastie. Kde je ten sľúbený raj na zemi?

Česká advokátska komora sa odbornými argumentami postavila proti prijatiu Istanbulského dohovoru.

Bulharský ústavný súd rozhodol o neústavnosti Istanbulského dohovoru, lebo ochrana ženy vyžaduje, aby mal štát jasno v tom, kto ženou je.

Sme presvedčení, že na ochranu žien pred násilím

a)     nepotrebujeme označkovať všeobecne mužov za násilníkov,

b)     nepotrebujeme prijať scestnú ideológiu boja o moc medzi mužmi a ženami,

c)      nepotrebujeme spochybniť, kto ženou vlastne je,

d)     nepotrebujeme, aby štát zasahoval do toho, ako si muž a žena rozdeľujú úlohy v domácnosti,

e)     nepotrebujeme vnucovať deťom v školách opačné úlohy ako zvyčajné úlohy mužov a žien a

f)      nepotrebujeme pri pomoci rozlišovať obete násilia podľa motivácie páchateľov.

„Radi by sme to počuli úplne jasne. Oznámi pani prezidentka Rade Európy, že Slovenská republika sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru alebo neoznámi? Ľudia nemajú radi právne vytáčky. Veríme, že sa dočkáme  férového a jasného slova.  Práve preto sme navrhli pani prezidentke  osobné stretnutie, aby nám to povedala jasne a aby sme mali príležitosť ju informovať o rizikách v právnom texte Istanbulského dohovoru.“ doplnil Anton Chromík.

Magda Haršányiová na záver vyzvala pani prezidentku slovami: „Ja, ako žena a matka, chcem veľmi poprosiť pani prezidentku, aby kvôli nám ženám a matkám oznámila Rade Európy, že Slovensko nehodlá prijať Istanbulský dohovor!“

Zdroj: hlavnespravy.sk