Choď na obsah Choď na menu
 


Minulý týždeň boli zverejnené výsledky novej štúdie takmer 100 tehotných žien a ich plodov v Anglicku, v ktorej boli matky kŕmené kapsulami naplnenými práškovými verziami kelu a mrkvy.

V rámci štúdie, ktorá bola uverejnená v časopise Sage Journals, výskumníci podávali 35 ženám ekvivalent jednej stredne veľkej mrkvy, zatiaľ čo 34 žien skonzumovalo ekvivalent 100 gramov nakrájaného kelu. Zvyšok účastníčok nekonzumoval ani jedno, ani druhé.

Podľa výskumníkov boli plody v štúdii v 32. až 36. týždni tehotenstva. Účastníčky výskumu tvorili biele britské ženy vo veku 18 až 40 rokov so “zdravými, jednoplodovými plodmi”.

Po 20 minútach 4D ultrazvukové snímky ukázali rôzne reakcie tváre plodov v závislosti od toho, čím boli kŕmené.

Plody, ktoré dostali mrkvu, sa mierne usmievali, zatiaľ čo plody, ktorým podávali  kel sa mračili. Kontrolná skupina nemala rovnaké reakcie.

4D skenovaný obraz plodu ukazuje reakciu úsmevu po vystavení mrkvovej chuti

“Sme prví, ktorí mohli na ultrazvukovom skenovaní skutočne ukázať výrazy tváre v súvislosti s potravou, ktorú matka práve skonzumovala,” povedala Nadja Reisslandová, spoluautorka štúdie a vedúca laboratória pre výskum plodu a novorodenca na Durhamskej univerzite, podľa NBC News.

Výskumníci tiež zistili, že reakcie tváre na chute sa stávali komplexnejšími, keď plody dospievali.

Reisslandová uviedla, že podľa jej názoru by nová štúdia mohla pomôcť “pochopiť, ako vystavenie chutiam v maternici ovplyvňuje stravovacie návyky v neskoršom veku”, uvádza NBC News.

Zistenia ukazujú, že plody v posledných 3 mesiacoch tehotenstva sú dostatočne zrelé na to, aby rozlíšili rôzne chute prenesené z materskej stravy. A tu by sa mali zamyslieť práve všetci zástancovia potratov. Aj toto je totiž dôkaz, že v matke nie je iba nevnímajúci plod, ale veľmi jemná vyvíjajúca sa malá bytosť, ktorá má doslova chuť žiť.

Zdroj: hlavnespravy.sk