Choď na obsah Choď na menu
 


Británia potrebuje kultúrnu zmenu aby tak boli otcovia vnímaní ako "zásadné piliere" detských životov a nielen ako "postrádateľné extra", podľa Centra pre sociálnu spravodlivosť.

Výkonný riaditeľ think tanku (mimovládnej organizácie) Andy Cook povedal, že pravidelný kontakt s osobnosťou otca u detí zvyšuje kognitívne schopnosti ako uvažovanie, vývoj jazyka a znižuje možnosť kriminálneho správania. Varoval, že bezotcovstvo v Británii spôsobuje "krízu" keďže takmer polovica v súčasnosti narodených detí nebude žiť v domácnosti s oboma rodičmi, kým nebudú mať aspoň 15 rokov.

"Za posledných 40 rokov raketový nárast v rozpadoch rodiny najviac zasiahol chudobné deti. Vzťah, ktorý deti majú s otcom ovplyvňuje ich sebavedomie, ako sa im darí v škole a dokonca aj to, či budú schopné vytvoriť si šťastné dlhotrvajúce vzťahy v dospelosti," povedal pre Observer.

Cook priznal, že vzťahy nie vždy musia fungovať no taktiež povedal, že kultúrna zmena by mohla minimalizovať frekvenciu rozpadu rodín argumentujúc, že pri výchove detí majú otcovia významnú rolu.

Povedal: "Potrebujeme spoločenskú zmenu pri vnímaní otcov ako "postrádateľného extra" na uznanie ich hodnoty ako zásadného piliera v živote dieťaťa."

David Cameron bol pripravený urobiť z tejto záležitosti hlavnú tému počas dní referenda o zotrvaní v EÚ, no táto bola zastavená, keď sa premiérkou stala Theresa May.

Táto politika zastávala názor, že detská chudoba je o viac než len peniazoch zdôrazňujúc rozpady rodín a iné problémy ako sú dlhy a závislosť na (finančných) dávkach. Aktivisti zavrhli novú definíciu pre hodnotové súdenie tvrdiac, že to riskuje "stigmatizáciu" slobodných rodičov.

Bývalý riaditeľ Centra pre sociálnu spravodlivosť Christian Guy, ktorý pracoval ako Cameronov poradca pre chudobu, povedal že predošlá stratégia bola zameraná na začatie "rodičovskej revolúcie" - vyjadrujúc sa pre Observer, že rodinná nestabilita "poznamenala život v tých najchudobnejších štvrtiach"

Začiatkom tohto mesiaca konzervatívna poslankyňa Lucy Allan upozornila, že deti zúčastňujúce sa protestov Fathers4Justice (v preklade: otcovia za spravodlivosť - editor) boli posudzované do zaradenia vládneho proti-radikalizačného programu Prevent, ktorý bol zriadený na potlačenie "násilného extrémizmu" a terorizmu.

Boj za spravodlivosť voči mužom u britských rozvodových súdoch a skupina pre práva otcov už dlho tvrdili, že kontakt s otcami môže poskytnúť veľké výhody pri výchove dieťaťa.

Zdroj: lifenews.sk