Istá švédska štúdia  zistila, že deti počaté určitým typom in vitro fertilizácie (IVF) majú o 51 % zvýšené riziko, že budú mať nižší intelekt - IQ pod 70. Tiež sa objavil súvis medzi IVF a zvýšeným rizikom autizmu v prípadoch dvojčiat a trojčiat.

Vedci skúmali údaje z 2,5 milióna pôrodov a zistili, že viac ohrozené sú bábätká počaté introcytoplazmatickou injekciou spermie (ICSI) - procesom, pri ktorom sa spermia vstrekne priamo do vajíčka matky. ICSI sa zvyčajne používa pri mužskej neplodnosti. 

Vedci poukázali na to, že kým zvýšené riziko bolo štatisticky významné, v reálnom svete je zastúpené minimálne: 92 detí zo 100 000 (0,092 %) vs. 62 zo100 000 detí (0,062 %).

„Presný mechanizmus nie je jasný, ale existuje niekoľko rizikových faktorov - od výberu postupov IVF, výskyt viacerých embryí až po predčasný pôrod,“povedal vedúci štúdie Dr. Avi Reichenberg z inštitútu psychiatrie v Kings College London. Informovala o tom spravodajská agentúra Press Association.

„Mentálne postihnutie či autizmus sú naďalej len zriedkavým dôsledkom IVF. Pritom ak sme si vedomí zvýšeného rizika spojeného s konkrétnymi typmi IVF, môžeme rozoznať, ktoré deti sú ohrozené a potenciálne monitorovať ich vývojové poruchy. Zabezpečíme tým, že poruchy budú skoro rozpoznané a deťom sa dostane adekvátnej pomoci a starostlivosti,“povedal.

V editoriáli časopisu Journal of American Medical Association, kde sa štúdia objavila, bolo tiež zdôraznené, že IVF vo všeobecnosti bola spojená so „zvýšeným výskytom predčasných pôrodov, nízkou pôrodnou hmotnosťou, hospitalizáciou novorodencov a perinatálnou smrťou,“ rovnako ako so„zvýšeným rizikom vrodených anomálií.“

V októbri 2012 publikovali vedci v Kalifornii výsledky štúdie, ktorou zistili, že u detí počatých in vitro oplodnením je 1,25 krát častejšia možnosť, že budú mať genetickú poruchu v porovnaní s deťmi počatými prirodzene.

Iná štúdia publikovaná v máji 2012 prišila k podobným záverom. Vedci zistili, že celkové riziko akýchkoľvek vrodených chýb za využitia asistovanej reprodukcie je 8,3 %. V porovnaní s prirodzene počatými deťmi je toto percento výrazne nižšie - 5,8 %.

Zaujímavé tiež je, že štúdia zistila zvýšené riziko vrodených chýb spojených s ICSI v porovnaní s bežnejšími metódami IVF - 9,9 % (ICSI) vs. 7,2 % u iných foriem.

Podľa istej francúzskej štúdie z roku 2010 – jednej z najobsiahlejších na túto tému - asistované reprodukčné technológie zdvojnásobujú u detí riziko deformácií. Štúdia zistila, že viac ako 4 % detí v prípadoch liečenej neplodnosti má určitú formu vrodenej deformity. Pritom v rámci celkovej populácie sú to 2 - 3 %.

V roku 2011 sa genetička Dr. Rosanna Weksbergová z Univerzity v Toronte vyjadrila, že deti narodené pomocou in vitro fertilizácie (IVF) sú náchylné na zriedkavé genetické poruchy až 10-krát častejšie. Dr. Weksbergová podnecuje, aby sa táto otázka hlbšie preskúmala.

Štatutárny orgán Britskej vlády Human Fertilisation and Embryology Authority v roku 2009 varoval, že IVF deti majú o 30% vyššie riziko genetických abnormalít.

Zdroj: lifenews.sk