Bohatí a vzdelaní sa budú skôr brať medzi sebou a budú mať bohaté a vzdelané deti. A tento pomyselný kruh sa točí kvôli chudobným.

Rodinný príbeh o príjmovej nerovnosti a strate strednej triedy často začína kruhmi a škatuľkovaním.

Technológia a automatizácia (často zhrnutá ako "roboti") ničí rutinu základných zamestnaní stredných tried a rozširuje tak priepasť medzi bohatými a chudobnými. Globalizácia (tj. medzinárodný obchod, znázornený ako kontajner) znižuje množstvo dobre platenej práce, napríklad vo výrobe.

Ale zabudnime na chvíľu na technológiu a obchod. Rozprávanie o strastiach strednej triedy je skôr príbehom človeka. 

***

Obraz typickej americkej rodiny: manželia žijú spolu s najmenej jedným dieťaťom pod 18 rokov. Rodina má stredný príjem, asi   81 000 dolárov ročne. Tak to ukázal Ben Casselman pri poslednom sčítaní ľudu. Je to dobrý príjem, ktorý rasie, aj keď pomaly, po úprave inflácie. 

Ale pozrime sa bližšie. Odkiaľ všetky peniaze za posledných pár desiatok rokov prichádzajú? Nie od manžela. Prichádzajú od manželky.

Kedysi manželstvo spájalo protiklady. Muži pracovali, aby zarobili, ženy boli v domácnosti. Ale v druhej polovici 20. storočia nastala záplava žien na pracovnom trhu. Zvýšila sa miera ich zapojenia z 32 precent v roku 1950 na skoro 60 percent v poslednom desaťročí. Keď ženy odstránili rozdiely vo vzdelaní, podstata manželstva sa zmenila. Pomaly začala vstupovať dohoda spájania rovnako bohatých a vzdelaných ľudí. Ambiciózni workoholici predtým zvykli hľadať partnerov, ktorí by boli šťastní v domácnosti. Dnes uprednostňujú skôr rovnako ambicióznych workoholikov. 

Obaja manželia workoholici chcú pracovať, a obaja často aj pracujú. Vydaté ženy majú takmer trojnásobný týždenný plat ako v roku 1950. A tiež úplne zdrvujúci nárast odpracovaných týždenných hodín v každej ďalšej demografii.

Dobrou správou je, že tieto ženy majú tituly, čo znamená slobodu robiť to, čo chcú. Zlou správou však je, že typická americká rodina má len slabú vidinu rastu príjmu pracujúcich manželiek v druhej polovici storočia.

Zdravý rastúci rodinný príjem dnes v Amerike vyžaduje dve pracujúce osoby.

Pozrime sa, čo sa deje inak. Typická rodina s manželkou v domácnosti/ matkou zaznamenala v roku 1980 po inflácii rast príjmov len okolo jedného percenta. Ale pri dvoch zárobkoch v domácnosti stúpol rast príjmov podľa sčítania ľudu z roku 2012 o 29 percent. 

Pasca pre slobodného rodiča

Pracujúce matky sú posledných 50 rokov hrdinkami typickej americkej rodiny. Problém je, že "typická" nie je už celkom typická. Kedysi vzácne slobodné matky a slobodní otcovia dnes tvoria 26 percent všetkých rodín. Ich pomer sa od roku 1950 zdvojnásobil. Graf sleduje tento nárast.

.... a tento graf sleduje ich pokles. Stredový príjem  medzi rodinami vedený medzi slobodnými otcami a matkami zostáva posledné desaťročia rovnaký, alebo sa zhoršuje. Zaostáva za manželskými pármi, či už v nich manželka pracuje alebo nie.  

Slobodné matky a slobodní otcovia bývajú častejšie chudobní. Nielen preto, že nemajú pomoc v domácnosti, ale aj preto, že nemajú dosť peňazí na začiatok.

V tomto zvláštnom kruhu sa nakoniec manželia dostávajú do privilegovanej triedy. Úpadok manželstva do tej miery, ako sme ho videli my, sa deje takmer výlučne medzi chudobnými. Podľa projektu Hamilton je najvýraznejší pokles uzatvárania manželstiev medzi najmenej zarábajúcimi (a tiež najmenej vzdelanými) mužmi a ženami. 

Kríza slobodného rodičovstva sa sústreďuje medzi menšinami. Kým slobodné matky a otcovia sú u belochov raritou, medzi menšinami sú bežné. Viac než 50 percent hispánskych detí a neuveriteľných 72 percent černošských detí sa podľa rodinných údajov narodilo slobodným matkám.  

Príčíny boomu slobodných rodičov u menšinovej populácie sú diskutabilné. Sociológ William Julius Wilson ho spája s ekonomikou a zločinom. Vysvetľuje, že vysoký nárast (mužskej) nezamestnanosti a uväzňovania spôsobil, že ženy uprednostnili  dať sa dohromady s niekým z blízkeho okolia pred mužmi neschopnými manželstva. Ďalšou odpoveďou sú známe Brookingsove štúdiá od Georga A. Akerlofa a Janet Yellenovej. Tie dokazujú, že právo na potrat a antikoncepciu spôsobili, že narodenie dieťaťa je fyzickou voľbou matky (ktorá tvorí) manželstvo a podpora dieťaťa sociálnou voľbou otca. 

Ak sú príčíny záhadou, dôsledky nie. Pokles vzniku manželstva medzi chudobnejšími mužmi a ženami okráda rodičov o dostatočný príjem, rovnováhu medzi prácou a osobným životom a časom na pomoc pri príprave detí do školy. Osamelé rodičovstvo a medzigeneračná chudoba idú ruka v ruke.

Manželský rozpor

Kríza v manželskej nerovnosti vytvára silný kruh na jednej strane a začarovaný kruh zúfalstva na druhej. To stavia vzdelaného a nevzdelaného Američana na dva opačné konce.

Medzi rokmi 1940 a 2003 bola väčšia pravdepodobnosť, že si absolvent vysokej školy vezme skôr iného absolventa vysokej školy, kým stredoškolskí absolventi uprednostňovali iných stredoškolských asbsolventov. Charles  Murray v úryvku svojej knihy uverejnenom v The Atlantic píše, že univerzitní absolventi pochádzajú čoraz častejšie z vysokoškolských rodín, kde sa vzali dvaja vysokoškoláci (kde bolo manželstvo na prvom mieste). Tí viac pracujú a produkujú ďalšiu generáciu vysokoškolských absolventov, ktorí budú ťažiť z výhod, ktoré ich rodičov zviedli dohromady.   

Ide o krízu manželstva skrytú za krízou našich príjmov. Nič komplikované.  Nevyžaduje si úpadok. Ide o najjednoduchšiu matematickú rovnicu na svete. Dva je viac ako jeden.

Zdroj: lifenews.sk