Ukázalo sa, že spolužitie pred manželstvom zvyšuje riziko, že následné manželstvo takéhoto páru skončí rozvodom. Pre spolužitie sa údajne rozhodujú ľudia, ktorí v manželstve nevidia hlbšiu hodnotu, a preto sú náchylnejší sa rozvádzať, keď sa ich vzťah dostane do krízy. Tvrdí sa teda, že „liberálnejšie hodnoty“ týchto párov zvyšujú možné riziko rozvodu.

Akademik Jay Teachman sa zaoberal touto problematikov do väčšej hĺbky. Jeho štúdia, ktorá je sprístupnená na internete, je skutočne zaujímavým čítaním. Teachman usporiadal riziko rozvodu podľa počtu sexuálnych partnerov.

Štúdia vychádza z údajov z Národného prieskumu rastu rodiny z 1995. Bolo do nej zapojených viac než 6500 žien.

Štúdia nebola v žiadnom prípade sponzorovaná alebo financovaná akoukoľvek konzervatívnou organizáciou.

Teachmanov záver:

Výsledky prezentované v tomto článku sa zhodujú so zisteniami predchádzajúceho výskumu: u žien, ktoré žijú spolu s partnerom pred uzavretím manželstva alebo ktoré majú predmanželský sex, sa pravdepodobnosť rozpadu manželstva zvyšuje. Najpozoruhodnejšie zistenie z tejto analýzy je, že ženy, ktorých intímne predmanželské vzťahy sú obmedzené len na ich manželov, či už predmanželský sex alebo samotné spolužitie, nie sú vystavené až takému vysokému zvýšeniu rizika. Avšak ženy, ktoré majú viac ako jeden intímny predmanželský vzťah, majú zvýšené riziko vzniku manželského rozvratu. Tento efekt je najsilnejší u žien, ktoré majú za sebou viac vzťahov zahŕňajúcich spoločné bývanie. Tieto zistenia sú v súlade s predstavou, že predmanželský sex a spolužitie sa stali súčasťou bežného vzoru vzťahu v Spojených štátoch. Nepoukazujú na promiskuitu ako na vlastnosť spojenú s rizikom rozvodu, ani nepredstavují pre páry skúsenosť, ktorá by mohla oslabiť stabilitu manželstva.

Zhrnutie: To, na čom zaleží, nie sú ani tak liberálne hodnoty ako práve počet partnerov.

Napriek tomuto obmedzeniu by sa prezentované výsledky mali zamerať nie na výber jedincov žijúcich spolu a majúcich predmanželský sex, ale na výber jedincov, ktorí sa nesobášia so svojimi prvými partnermi. Taktiež je dôležité, bez ohľadu na právnu formu vzťahu, urobiť relevantný rozdiel medzi ľuďmi, ktorí vytvárajú množstvo vzťahov a ľudmi, ktorí tvoria jeden dlhšie trvajúci vzťah.

V tabuľke štúdie č. 4 Teachman udáva pravdepodobnosti rozvodu, ktoré zaznačíme na štúdiu Heritage Foundation.

 

Rozvodovosť do desiatich rokov v Teachmanom skúmanej skupine bola 34 %. (Nepoužil som riziko rozvodu do piatich rokov keďže Heritage study robila svoje výpočty na ľudoch, ktorí boli manželmi viac ako 5 rokov).

Teachman nemapuje riziko podľa počtu sexuálnych partnerov, ale podľa toho, či ide o viac ako jednu osobu a to v rôznych kontextoch vzťahu. Preto som jednoducho zaznačil len rozsah jeho zistení. Všimnite si jeden naozaj znepokojujúci údaj. Akonáhle má žena viac ako jedného partnera, jej dlhodobá manželská stabilita padá na takmer 50%.

Zdroj: lifenews.sk