Choď na obsah Choď na menu
 


Tri štvrtiny všetkých detí a dospievajúcich vykonávajú aktivity vonku niekoľkokrát za deň, denne alebo takmer denne. S vekom frekvencia realizovania outdoorovej aktivity klesá́. Najaktívnejší v tomto smere sú na východnom Slovensku, najmenej aktívni v Bratislave. Aj tieto informácie vyplývajú z najnovšieho výskumu, ktorý realizovalo Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS) pri Ministerstve práce, sociálnych veci a rodiny SR v júni tohto roku. Oslovilo 1423 detí a dospievajúcich na Slovensku vo veku 9 – 17 rokov.

 

Práve vonkajšie aktivity označila oslovená skupina za najčastejšie vykonávanú aktivitu v rámci trávenia voľného času. Viac ako polovica všetkých detí a dospievajúcich sa venuje športu alebo inej fyzickej aktivite niekoľkokrát za deň, denne alebo takmer denne, pričom športujú viac chlapci ako dievčatá. Čo sa týka veku, najaktívnejší sú 11 – 12-roční, najmenej aktívni 15 – 17-roční respondenti.

Takmer tri štvrtiny všetkých detí (74 %) a dospievajúcich pomáha svojej rodine s prácou, domácimi prácami alebo staraním sa o niekoho niekoľkokrát za deň, denne alebo takmer denne, viac dievčatá ako chlapci.

Deti a dospievajúci a zdroje informácií o ochorení COVID-19

Výskum NKS rovnako preukázal, že deti a dospievajúci majú informácie o víruse COVID-19 a získavajú ich z rozličných zdrojov. Tými najčastejšími sú televízia s rozhlasom, internet, a potom rodičia. Len 11 % detí uviedlo, že od rodičov nikdy nemajú informácie o tomto ochorení. Spomedzi sociálnych médií je suverénne najčastejším informačným zdrojom Instagram (70 %), čo korešponduje s aktuálnymi poznatkami, že práve táto sieť nahradila medzi mladými kedysi najrozšírenejšiu sociálnu sieť Facebook (tú v tomto výskume označilo ako zdroj informácií o koronavíruse 43 % detí a mladých).

Zdroj: https://www.hlavnespravy.sk/prezivanie-a-spravanie-sa-deti-a-mladeze-na-slovensku-pocas-pandemie/2781048