Choď na obsah Choď na menu
 


Uplynulé dni sa na lyžiarskom svahu stali tragické nehody, ktoré sa dostali aj do povedomia médií. Čas oddychu sa v sekunde zmenil na rodinné tragédie.

Na zjazdovke vo Veľkej Rači len 19-ročný mladý muž zrazil 8-ročného Alexa. Chlapec zraneniam podľahol. Polícia v tomto prípade už vedie trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. 

Tragédia má však viacero obetí. Rodina prišla o milovaného syna a mladý muž je vo veľmi zlom psychickom stave.

Ako informuje portál televízie Markíza rodina mladíka sa uzatvorila pred verejnosťou, nechcú vychádzať ani z domu. Susedia z Terchovej, kde Jakub býva, hovoria skôr o nešťastnej náhode. Na mladíka nepovedia krivé slovo.

Na obvineného mladíka z Terchovej sa nehnevá ani Alexova mama. Súcití aj s jeho rodinou.

Nehody v Jasnej a Bachledovej doline

Vo štvrtok popoludní (16.2.) došlo v lyžiarskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách k zrážke lyžiara so 4-člennou rodinou.

Matka utrpela vážne poranenia a bola letecky transportovaná do nemocnice v Banskej Bystrici. Otec a dve maloleté deti vyviazli bez zranení.

Ďalší záchranný vrtuľník vzlietol z popradskej základne. Posádka letela do Bachledovej doliny, kde pomoc potrebovala 34-ročná lyžiarka českej národnosti, ktorá po zrážke s iným lyžiiarom utrpela poranenie hlavy a chrbtice.

Horská záchranná služby dôrazne vyzýva ľudí

Vzhľadom na udalosti posledných dní Horská záchranná služba dôrazne vyzýva návštevníkov lyžiarskych stredísk, aby dodržiavali pravidlá správania sa na lyžiarskej trati, tzv. Biely kódex! Poznáte ho? Rozprávali ste sa o kódexe so svojimi deťmi?

Na lyžiarskom svahu majte vy i vaše deti na pamäti, že:

  • každý lyžiar a snoubordista (ďalej len lyžiar) musí mať prehľad pred sebou,
  • každý lyžiar je povinný prispôsobiť jazdu na lyžiarskej trati povahe a stavu lyžiarskej trate a svojim schopnostiam, ako aj počtu lyžiarov na lyžiarskej trati,
  • lyžiar je povinný smer jazdy voliť tak, aby neohrozil pred ním jazdiaceho lyžiara. Lyžiar, ktorý jazdí za iným lyžiarom, je povinný dbať na dostatočný odstup, aby lyžiarovi vpredu ponechal voľný priestor pre smer a spôsob jazdy,
  • lyžiar, ktorý vchádza na lyžiarsku trať alebo po zastavení chce opäť pokračovať v jazde, je povinný sa presvedčiť, či sa zhora alebo zdola nepribližuje iná osoba, aby neohrozil seba ani iného,
  • lyžiar nesmie bezdôvodne zastaviť a stáť na zúženej alebo neprehľadnej časti lyžiarskej trate. Lyžiar, ktorý spadol, je povinný také miesto urýchlene opustiť, ak je to možné,
  • lyžiar mladší ako 15 rokov je povinný na lyžiarskej trati chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou.

Keďže nehody na lyžiarskych svahoch pribúdajú, záchranári vyzývajú: “Buďte ohľaduplní k iným osobám a správajte sa tak, aby ste neohrozili život alebo zdravie sebe alebo inému.”

Zdroj:

https://www.vasenvtebe.sk/2023/02/17/nehody-poznaju-vase-deti-biely-kodex-len-6-dolezitych-pravidiel/