Choď na obsah Choď na menu
 


Pojem „hyper-rodičovstvo“, či „helikopterové rodičovstvo (helicopter parenting)“popisuje rodičov a hlavne matky, ktoré ako helikoptéry neustále krúžia nad požiadavkami a potrebami svojich detí. Česká psychologička Paulína Koucká vysvetľuje, že takýto spôsob výchovy nie je dobrý ani pre dieťa a ani pre rodiča. Treba jednoducho spomaliť.

Je pekné, keď dieťa navštevuje veľa krúžkov a aktivizuje sa, ale ako vo všetkom, ani v tom by sa nemalo preháňať. Aj v menšom počte krúžkov bude dieťa spokojné a nepotrebuje tiež mať všetko to, čo majú aj jeho spolužiaci. Človek sa potom naháňa, aby naplnil nejaké túžby, ale podľa Kouckej je pre dieťa najdôležitejšia osobnosť a jej rozvíjanie. A na to by sa mal rodič zamerať, aby správne vychoval dieťa do života.

 

Jednoduché a pekné detstvo Zdeňka Pohlreicha


Za pravdu jej dáva svojím vyjadrením aj slávny šéfkuchár z televíznej obrazovky Zdeněk Pohlreich, ktorý o svojom detstve vraví: „Mal som jednoduché a pekné detstvo. Nič sme nepotrebovali. Nesúhlasím s tým súčasným šialeným kultom dieťaťa“

„Podľa mňa to nemá byť tak, že deťom všetko podriadim a nič od nich nechcem. To ich na život nepripraví. Mne nikto nič nedal, všetko som si musel zaslúžiť a mám pocit, že je to tak správne,“ dodáva.

 

Skromnosť, vďačnosť, trpezlivosť

 

Česká psychologička ozrejmila aj ďalší typ preťaženosti: muž totiž ten, ktorý sa stará o príjem v rodine. „Muži musia riešiť aj rastúce finančné nároky rodiny, dosť často majú druhú prácu. Zároveň sa chcú venovať rodine, ale reálne na to nemajú čas. Ženy sú zase preťažené starostlivosťou o deti a o rodinu, pretože deti na nich vlastne visia 24 hodín denne,“ vysvetľuje.

Ku Kouckej na terapie chodia teda aj ženy aj muži s tým, ako zvládať preťaženosť. Ona radí, aby sme na svoje životné potreby neboli príliš nároční, stačí sa uspokojiť s menším.

„Hmotné statky nás stoja toľko energie a času. Aby sme si udržali štandard, ktorý sme mali pred deťmi, obetujeme vzťah, rodinu a hlavne vlastný život,“ vraví Koucká.

Aj keď nie je veriaca, odporúča zamerať sa skôr na tradičné a overené hodnoty. „Ja sama dosť často spomínam na klasické kresťanské hodnoty, ako je skromnosť, vďačnosť, trpezlivosť. To sa dnes veľmi nenosí a myslím si, že nám to spôsobuje mnoho ťažkostí,“ dodáva nakoniec.

Zdroj: hlavnespravy.sk