Choď na obsah Choď na menu
 


Sviatky a dni pracovného pokoja sú pre väčšinu zamestnaných ľudí príležitosťou, ako získať o niečo viac voľna bez toho, aby si čerpali dovolenku. Dobrou správou je, že na rok 2020 vychádza až 5 predĺžených víkendov. Tou zlou zase je, že viaceré sviatky a dni pracovného pokoja pripadli na víkendy.

Ak nepočítame prvý januárový deň, kedy si pripomíname vznik samostatnej Slovenskej republiky a 6. január (prvý predĺžený víkend), keď oslavujeme Zjavenie pána, teda ľudovo povedané Troch kráľov, tak prvé „veľké voľno“ čaká zamestnaných ľudí až v polovici apríla na Veľkú noc.

Veľkonočné sviatky sú už tradične pohyblivou záležitosťou v kalendári a tentokrát pripadne Veľký piatok na 10. apríla a sviatky sa skončia Veľkonočným pondelkom 13. apríla.

Určite poteší, že aj v máji sa môžeme tešiť na predĺžené víkendy, a to hneď dva na začiatku mesiaca. Sviatok práce oslavovaný každoročne 1. mája je v roku 2020 piatok a rovnako je to aj s Dňom víťazstva nad fašizmom (8. mája), ktorí si pripomíname o týždeň neskôr.

Oba májové dni pracovného pokoja vychádzajú na piatky, a tak sa ľudia môžu tešiť minimálne na predĺžené víkendy, alebo im stačí vziať si 4 dni dovolenky a môžu prvých desať májových dní využiť na krátku dovolenku.

Nasledujúce dva štátne sviatky – Sviatok sv. Cyrila a Metoda (5. 7.) a Výročie SNP (29. 8.) – vychádzajú žiaľ na víkendové dni, takže o voľne z práce sa v týchto prípadoch hovoriť nedá. Presne v polovici septembra to na chvíľu napraví deň pracovného pokoja, ktorý je pripomienkou Sedembolestnej Panny Márie (15. 9.) a vychádza na utorok.

Novembrový sviatok všetkých svätých (1. 11.) pripadol v roku 2020 na nedeľu, ale Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorý oslavujeme 17. novembra, dáva znova možnosť na predĺžený víkend do utorka, ak si ľudia v pondelok vezmú deň dovolenky.

Na menej oddychu sa musíme pripraviť pred budúcimi Vianocami. Z troch vianočných dní voľna v podstate vypadne druhý sviatok vianočný, ktorý bude v sobotu.

Rodiny s deťmi môžu začiatkom roka rátať s jarnými prázdninami, ktoré sú na Slovensku rozdelené podľa krajov. Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj majú jarné prázdniny od 17. do 21. februára. Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj od 24. do 28. februára. Košický a Prešovský kraj od 2. do 6. marca. Letné prázdniny majú žiaci a študenti už tradične od 1. júla do 31. augusta.

—  TOP

Zdroj: denniks.sk