Choď na obsah Choď na menu
 


Navrhované nariadenie o rodičovstve by podľa The European Conservative mohlo obísť vnútroštátne rodinné zákony a uľahčiť náhradné materstvo

O kontroverznom návrhu osvedčenia o rodičovstve sa bude hlasovať v pléne Európskeho parlamentu.

Hoci opatrenie, ktoré by Európanom uľahčilo sprostredkovanie náhradného materstva v zahraničí, členské štáty v Rade EÚ pravdepodobne neschvália, skupiny za rodinu poukazujú na to, že aj tento návrh predstavuje nebezpečný precedens.

Minulý rok Komisia navrhla celoeurópske osvedčenie, ktorým by sa v zásade uznával vzťah medzi rodičom a dieťaťom, aby sa uľahčila administratívna záťaž rodín, ktoré sa ocitli v cezhraničných situáciách, keď právne dokumenty potvrdzujúce vzťah maloletého k rodičovi nemusia byť v jednotlivých členských štátoch ľahko uznateľné.

Christian Network Europe uvádza, že členské štáty EÚ by mali byť nútené uznať LGBT rodičov, aj keď to vo svojich právnych predpisoch zakazujú, ako sa domnieva výbor Európskeho parlamentu. Obavy majú najmä odporcovia náhradného materstva.

Podľa spravodajkyne Marie-Manuel Leitão-Marquesovej je súčasný stav, keď nie všetky členské štáty uznávajú rodičovstvo pre LGBT rodiny, neprijateľný : „To vystavuje deti značnému riziku, keďže nemajú zaručený prístup k právam súvisiacim s dedičstvom, výživným a vzdelávaním.“

Legislatíva však čelí kritike konzervatívnych hlasov v Európskom parlamente. Talianska poslankyňa Európskeho parlamentu Alessandra Basso, členka konzervatívnej strany Lega, počas hlasovania poukázala na námietky, ktoré sú medzi kritikmi rozšírené. Podľa nej by sa európska legislatíva, ktorá je v rozpore s vnútroštátnymi predpismi, nemala uplatňovať. „Právne predpisy stanovené na vnútroštátnej úrovni by nemali byť ovplyvnené európskou legislatívou,“ uviedla.

Návrh zákona vyžaduje, aby členské štáty EÚ uznávali rodičovstvo stanovené inou krajinou EÚ.

Vlády nebudú musieť meniť svoje vnútroštátne pravidlá týkajúce sa rodičovstva, napríklad akceptovať náhradné materstvo, ale budú musieť akceptovať rodičovstvo stanovené inou krajinou EÚ bez ohľadu na to, ako bolo dieťa počaté, narodené alebo aký typ rodiny má. Zákonom sa zavádza aj európske osvedčenie o rodičovstve (EPC), ktoré nenahradí vnútroštátne dokumenty, ale bude sa môcť používať namiesto nich a bude k dispozícii vo všetkých jazykoch EÚ.

Rodinné právo však nie je v kompetencii EÚ a odporcovia varujú, že by to mohlo uľahčiť aj dohody o náhradnom materstve uzatvárané európskymi rodinami v iných krajinách, prinútiť členské štáty uznávať manželstvá osôb rovnakého pohlavia a znížiť ochranu detí.

„Komisia sa snaží vytvoriť európske osvedčenie o rodičovstve, ktoré by bolo dostupné na plánovanej centralizovanej digitálnej platforme európskej justície. Účelom tohto osvedčenia je nepochybne obísť vnútroštátne právne predpisy o rodičovstve,“ napísala skupina “EÚ pre rodinu” v brožúre o tejto otázke.

Organizácia vyzýva občanov, aby sa obrátili na svojich poslancov Európskeho parlamentu a ministrov spravodlivosti a vyjadrili svoj nesúhlas s týmto plánom.

Zdroj: hlavnespravy.sk