Choď na obsah Choď na menu
 


V dôsledku rastúcej inflácie a poklesu reálnych miezd klesá kúpyschopnosť obyvateľstva a dochádza k prepadu životnej úrovne, najmä u strednej a sociálne slabšej vrstvy obyvateľstva, čo zároveň ovplyvňuje aj ekonomický vývoj na Slovensku, informuje portál Pravda s odvolaním sa na informácie OZ KOVO.

 

OZ KOVO zrealizoval prieskum na vzorke takmer 1 130 zamestnancov a ich rodinných príslušníkov v rámci celej krajiny. Priemerný vek respondenta bol 43,5 roka. Ľudí sa odborári pýtali na ich skutočné výdavky na každodenné tovary a služby ako aj výšky príjmu potrebného na zabezpečenie dôstojnej životnej úrovne.

„Pod dôstojnou životnou úrovňou rozumieme také zabezpečenie príjmu, ktoré pokrýva každodenné náklady bez nejakých väčších problémov,“ uviedol špecialista OZ KOVO na sociálne otázky Jozef Balica.

Z prieskumu vyplynulo, že jednočlenná domácnosť potrebuje na dôstojný život 1 784 eur, skutočný príjem je 1 128 eur.

 

Dvojčlenná domácnosť potrebuje 2 756 eur a príjem je 1 697 eur.

Trojčlenná domácnosť alebo rodina potrebuje 3 086 eur a príjem je 2 091 eur.

Štvorčlenná rodina potrebuje 3 542 eur a dosahuje príjem 2 465 eur.

„Výsledky prieskumu ukázali, že sú značné rozdiely medzi výškou reálnych výdavkov a sumou, ktorú by domácnosti potrebovali na dôstojný život. Takmer vo všetkých nákladových položkách sa ukázal deficit disponibilných finančných prostriedkov,“ komentujú výsledky prieskumu odborári.

Zdroj: hlavnespravy.sk