Choď na obsah Choď na menu
 


23. 8. 2019

Do predškolských zariadení by už nemali byť prijaté deti, ktoré nemajú povinné očkovanie. Návrh zákona ktorý to upravuje schválila vláda. O jeho konečnej podobe by mali poslanci rozhodovať v septembri. Do škôlok by podľa návrhu mali byť prijaté iba také nezaočkované deti, ktoré sú proti nákaze imúnne, alebo nemôžu byť očkované pre trvalú kontraindikáciu. Potvrdiť by to mal ich ošetrujúci lekár.

 

Pôvodne tvrdenia že nezaočkované deti nesmú byť prijímané aby nenakazili ostatné deti postrádali logiku. Keďže zaočkované dieťa je predsa voči chorobe imúnne a nemá byť teda ako ohrozené od nezaočkovaného dieťaťa.

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré novelu predložilo teda argumentuje v súčasnosti tým, že nezaočkované deti môžu nakaziť spolužiakov ktorí nemôžu byť očkovaní pre kontraindikáciu, alebo sú neimúnni pre neschopnosť organizmu vytvoriť si ochranu.

Najviac proti slobodnému rozhodnutiu o využití očkovania broja mimovládne organizácie sponzorovane práve farmaceutickými firmami. Tie pravidelne každý názor proti očkovaniu, ktorý by obmedzil zisky farmaceutických koncernov vyhlasujú za šarlatánstvo.

V roku 2010 po mediálnom tlaku v súvislosti s prasacou chrípkou vláda nakúpila milión vakcín od francúzskeho výrobcu Sanofi Pasteur. Jedna vakcína nás vyšla na 7,6 eura, štát teda zaplatí 7,6 milióna eur. Ostalo z nich až 900-tisíc, ktoré po expirácii musel štát na vlastné náklady zlikvidovať.

Zdroj: hlavnespravy.sk