Choď na obsah Choď na menu
 


V boji proti COVID-19 bolo prijatých množstvo opatrení. Tieto opatrenia sa dotýkajú azda každého jedného človeka. Rodičia predčasne narodených detí to majú v súčasnej situácii o to ťažšie, že počas pandémie nemajú možnosť byť so svojimi deťmi, ktoré si vyžadujú lekársku starostlivosť a to kvôli rozhodnutiu o zákaze návštev hospitalizovaných pacientov a pacientiek. Mnohé nemocnice teraz na základe tohto rozhodnutia úplne zakázali prístup rodičom k svojim deťom.  So svojím príbehom sa na portáli Ženské kruhy podelila mamička Denisa

Denise sa 11.2.2020 predčasne narodil synček. Mamička hovorí, že sa po pôrode snažila pri inkubátore tráviť toľko času koľko bolo možné. „Veľa sme si vybojovali a keď prišiel ten moment, že si budem môcť svojho syna privinúť, nastala situácia, ktorá sužuje Slovensko ešte dnes. Kvôli opatreniam a potrebe uvoľnenia lôžok pre prípadných pacientov som musela dňa 17.3.2020 uvoľniť lôžko na oddelení gynekológie a odísť domov,“ popisuje mamička, pre ktorú to bola, podľa jej slov, zdrvujúca správa.

Rozhodnutie vedenia nemocnice ju malo poznačiť, ale nedalo sa nič robiť.  „Mali sme sa pobaliť a mohli sme ešte ísť navštíviť detičky na oddelenie. Odchod bol psychicky veľmi vyčerpávajúci. Odchádzate preč od dieťaťa s pocitom, že ho ešte dlho neuvidíte. Bude dieťa ešte vnímať mňa – ako matku – ak sa stretneme po mesiaci? Nepretneme medzi nami to krásne puto ? Ako to zvláda sám v nemocnici?,“približuje Denisa otázky, ktorých mala pri odchode plnú hlavu.

Spolu je jej syn, ktorý už nepotrebuje byť v inkubátore, už 11 týždňov v nemocnici, z toho je 6 týždňov sám. „Naozaj je potrebné mať takéto opatrenia a odlúčiť matku od svojho dieťaťa?,“ pýta sa mamička.

Organizácia Ženské kruhy, na ktorú sa obrátili matky predčasne narodených detí, ktoré z nemocnice prepustili po pôrode domov, a zároveň im zamedzili kontakt s vlastnými deťmi, ktoré sú hospitalizované na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), sa kvôli takýmto prípadom rozhodla obrátiť na prezidentku Zuzanu Čaputovú, predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, (Sme rodina), predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽaNO), ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), hlavného hygienika Jána Mikasa, verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú, vedenia nemocníc, perinatologických centier a detských oddelení.

Ako informovali predstaviteľky organizácie v blogu, spomenutým predstaviteľom adresovali list v ktorom popisujú situáciu v ktorej sa nachádzajú rodičia predčasne narodených detí a žiadajú ich, aby vzali do úvahy všetky aspekty týkajúce sa kvality zdravotnej starostlivosti o predčasne narodené deti, ktoré majú dlhodobý vplyv na ich ďalší vývin.

„V tomto duchu žiadame o také zadefinovanie protiepidemiologických opatrení: aby nedochádzalo k poškodzovaniu zdravia detí a aby nezasahovali do povinností a práv rodičov a do práv samotných detí.“

Rovnako žiadajú, aby bola počas hospitalizácie zabezpečená maximálna podpora kontaktu dieťaťa s matkou, resp. zákonným zástupcom.

„Rovnako, ako sú v nemocniciach nastavené podmienky pre personál, ktorý nie je v zdravotníckom zariadení nepretržite, žiadame nastaviť podmienky aj pre zákonných zástupcov detí, aby im bolo umožnené napĺňať svoje povinnosti a práva stanovené zákonom. Každá matka alebo zákonný zástupca majú mať možnosť sprevádzať svoje dieťa počas hospitalizácie, a to nielen v perinatologických centrách, ale aj v detských nemocniciach. Žiadame, aby mali matky, resp. zákonní zástupcovia, možnosť byť hospitalizovaní spolu so svojim dieťaťom v jeho bezprostrednej blízkosti,“ píše sa v liste.

Tatiana Stará

Zdroj: hlavnespravy.sk