Choď na obsah Choď na menu
 


SUNDERLAND, Veľká Británia - Britka žaluje štátnu nemocnicu za to, že na ňu tlačili, aby šla na potrat zdravého dieťaťa, o ktorom jej lekári tvrdili, že mu „odumrel mozog.“

38-ročná Sarah Haganová povedala pre britský denník Daily Mail, že na ultrazvuku v 24. týždni jej lekári v nemocnici Sunderland Royal Hospital povedali, že mozog jej dieťaťa sa nevyvinul, čím nemá „žiadnu šancu na prežitie.“ Taktiež jej povedali, že má asi len jedno oko. 

Haganová tvrdí, že jej lekári povedali, že nemá inú šancu ako potrat. Jedinou otázkou bolo, či si vezme tabletky na vyvolanie potratu, alebo pricestuje do inej nemocnice, kde by pred zákrokom srdce jej dieťaťa zastavili.

„Vzala som si tie tabletky veriac, že potrat je jedinou cestou,“ povedala Haganová pre Daily Mail. „Dokonca mi povedali, že budú musieť vykonať posmrtné vyšetrenie, aby zistili, čo nebolo v poriadku.“

V šoku a smútku Haganová súhlasila s tabletkami. Predchádzala tomu bezsenná noc strávená útrapami z rozhodovania. Ale keď odišla domov, aby počkala, kým jej dieťa zomrie, zdalo sa, že tabletky zrejme nefungujú. Tak sa vrátila do nemocnice, kde jej po prvotnom vyšetrení „vyjavený“ nemocničný personál oznámil, že odrodia jej dieťa okamžite.

Jej novonarodenému chlapčekovi Aaronovi nič nechýbalo, nemal poškodené ani jedno oko, kopal i dýchal. Neodumrel mu mozog, ako o tom predtým ubezpečovali lekári. Jeho predčasné narodenie však spôsobilo, že ešte nemal vyvinuté pľúca a vážil iba 650 gramov. Taktiež mal život ohrozujúcu infekciu. Umiestnili ho na ventilátor a dva mesiace strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Dnes sa Aaron vývíja normálne, má 15 mesiacov, trpí však na chronické pľúcne problémy a iné zdravotné ťažkosti súvisiace s jeho predčasným narodením.

„Ak by som bola mala možnosť pokračovať v tehotenstve dlhšie, som si istá, že on by žiadne z týchto problémov nemal,“povedala Haganová.

Haganová pre  Daily Mail vyhlásila, že prišla na verejnosť so svojím príbehom preto, aby tak varovala ostatné matky. Varovala ich pred nebezpečenstvom toho, aby hneď prijímali obraz, aký im dáva prenatálna diagnostika.

„Stále tomu nemôžem uveriť, že sa mohli tak pomýliť, že sa len predpokladlo, že moje dieťa neprežije,“vraví Haganová. „Keď sa naňho teraz pozerám a myslím na to, čo sa mohlo stať, slzy sa mi tlačia do očí…Láme mi to srdce každý deň, čo sa pozerám na svojho syna a myslím na to, ako som sa ho takmer zbavila.“

Zdroj: https://www.lifenews.sk/node/5161