Choď na obsah Choď na menu
 


Boj Maďarov proti populačnému poklesu sa vyplatil. „Počet manželstiev je na 40-ročnom maxime, krivka pôrodnosti je na 20-ročnom maxime a počet rozvodov za minulý rok sa znížil viac ako za posledných šesť dekád,“ uviedla Katalina Nováková, štátna tajomníčka pre rodinu a mládež v Maďarsku pre portál Breitbart

Pro-rodinné opatrenia, ktoré počas posledných 10 rokov zaviedla postupne vláda premiéra Viktora Orbána, prispeli k nárastu sobášov a narodených detí, naznačuje nedávna štatistika.

Ústredný štatistický úrad v Maďarsku (KSH) sa detailne pozrel na čísla a uviedol, že počet sobášov sa takmer zdvojnásobil v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku a prestavuje najvyšší počet v mesiaci január od roku 1982 – čo ukazuje na skutočný „rozmach manželstva.“

Počet manželstiev plynule klesal od polovice 70tych rokov, avšak tento trend sa zvrátil po roku 2010, keď sa počet uzavretých manželstiev zdvojnásobil medzi rokmi 2010 – 2016. V minulom roku sa zosobášilo 62 000 párov v porovnaní s 36 000 v roku 2010, uvádza štatistický úrad.

Krivka pôrodnosti ma rovnako stúpajúci trend. Nahlásilo sa takmer o 10% pôrodov viac v porovnaní s rokom 2019, čo zhruba reprezentuje pomer nárastu z 1,4 na 1,6. V prvom mesiaci v roku sa narodilo 8 067 detí – čo je o 694 detí viac ako v rovnakom období za minulý rok.

Naopak, v Spojených štátoch počet uzavretých manželstiev dosiahol 153-ročné minimum, ako uvádza Národné centrum pre zdravotnú štatistiku (NCHS) v správe vydanej v apríli 2020. V roku 2018 (z tohto roku pochádzajú posledné dostupné čísla), sa Američania sobášili v pomere 6,5 nových sobášov na 1000 osôb – čo je najnižšie číslo od roku 1867, keď sa štatistiky o sobášoch po prvýkrát vôbec začali zaznamenávať, uvádza portál Church Militant.

Počet sobášov a narodených detí v Maďarsku, podobne ako v Európe a Spojených Štátoch, plynule klesal od polovice 70tych rokov. „Európa je kontinentom prázdnych kolísok. Nie je tu dosť detí,“ uviedla Nováková v minulosti – pri zavedení nových vládnych opatrení, ktoré mali za cieľ v Maďarsku  zvrátiť tento negatívny trend.

„V roku 2010, keď Orbánova strana Fidesz vyhrala voľby dvoj-tretinovou väčšinou a porazila osem-ročnú vládu socialistov zameranú proti práci, proti ekonomike a proti rodine, naša krajina stála na pokraji kolapsu,“ uviedla Nováková.

„V roku 2010 sme začali budovať krajinu, ktorá bude podporovať rodiny a zacieliť na redukovanie ťažkostí, ktorým páry čelia pri plánovaní detí,“ dodala.

Church Militant informoval o pro-rodinných opatreniach v Maďarsku vrátane snahy získať informácie od viac ako 8 miliónov domácnosti cez národný prieskum. Táto anketa s názvom „Obrana rodiny“ obsahovala 10 otázok.

Rovnako portál priniesol informácie o implementácii stimulov pre manželov – napr. vo forme 30 000€ pôžičke s výhodami;  doživotnej výnimke od platenia dane z príjmu fyzických osôb pre ženy so štyrmi deťmi či dokonca platenú dovolenku pre starých rodičov, ktorí sa starajú od deti.

Orbánove pro-rodinné opatrenia ostro kritizovala Európska Únia, ktorá ich označila ako zamerané proti migrantom. Kancelárka Angela Merkelová sa odmietla s Orbánom stretnúť počas viac než štyroch rokov, keďže jeho konanie označili ako „odvrátenie sa od demokracie.“

Média naňho neúnavne útočia, pretože odmietol akceptovať masovú migráciu. Nájdu sa aj kritickí komentátori na sociálnych sieťach, kde kritizujú zvýhodnené pôžičky manželom a považujú ich za riskantné v čase, keď dve tretiny manželstiev končí rozvodom. Avšak na túto kritiku Nováková odpovedá: „Počty rozvodov neboli na takej nízkej úrovni ako minulý rok za posledných 60 rokov. Pôžičky si berú dospelí, ktorí si chcú založiť rodinu a môžu sa znížiť podľa počtu detí.“

Preklad Viktória Dandárová

Zdroj: hlavnespravy.sk