Choď na obsah Choď na menu
 


„Podpora rodiny nie je len výdavok, ale skôr investícia,“ uviedla Nováková vo svojom prejave v španielčine. Nováková uviedla, že rovnako ako v iných krajinách západného sveta je demografická kríza v Maďarsku vážnu výzvou.

Maďarská populácia od roku 1981 trvale klesá. Vláda premiéra Viktora Orbána sa preto v roku 2010 rozhodla vybudovať krajinu priateľskú k rodine, kde sú prioritou mladí ľudia, ktorí budú mať deti, a rodiny s deťmi.

Povedala, že maďarská rodinná politika je napádaná na mnohých miestach v západnej a severnej časti Európy, najmä tými krajinami, ktoré chcú zvrátiť svoju demografickú situáciu pomocou imigrácie, ale, za posledných desať rokov sa v Maďarsku ukázalo, že kombinácia úspešnej ekonomickej rodinnej politiky je možná .

Medzi maďarské rodinné dávky, ktoré spomenula, patrili úľavy na rodinné dane, úplné oslobodenie matiek so štyrmi deťmi od dane z príjmu, príspevok na rodinný dom, príspevok na tehotenstvo, zriadenie nových jaslí a materských škôl, oslobodenie od hypotéky, podpora nákupu automobilu pre veľké rodiny, bezplatný poplatok za starostlivosť o dieťa a bezplatné a zlacnené stravovanie pre jasle, predškolákov a školské deti.

Zdôraznila, že vláda spojila prácu s rodinnými dávkami, a očakáva, že rodičia nastúpia do zamestnania, pretože vláda podporuje zodpovednú výchovu detí. Cieľom maďarskej vlády je pomôcť rodinám mať deti, po ktorých túžia, a preto neustále rozširuje škálu dávok a nezastavila dotácie ani v prípade núdze spôsobenej epidémiou koronavírusu, uviedla Nováková.

„Maďarská vláda chce podporiť páry, ktoré sa rozhodnú mať deti, aby ich narodenie nemalo finančné nevýhodu oproti tým, ktoré žiadne nemajú,“ uviedla skôr.

Vláda tiež nedávno oslávila zvýšenie pôrodnosti, vrátane toho, že miera plodnosti je na 20-ročnom maxime. Medzi januárom a júlom 2020 zaznamenala krajina tiež 5-percentný nárast pôrodnosti.

Povedala, že kvôli správe zameranej na rodinu sa od roku 2011 zvýšila túžba mať deti o viac ako 20 percent, pričom počet sobášov bol na 40-ročnom maxime, zatiaľ čo počet rozvodov nebol tak nízky za posledných 60 rokov.

Ekonomický rast Maďarska je od roku 2013 o dva percentuálne body vyššie ako priemerné tempo rastu eurozóny a o pol percentuálneho bodu vyšší ako vo Vyšehradskej oblasti, HDP na obyvateľa sa za posledné desaťročie zvýšilo o 25 percent a počet zamestnancov vzrástol z 3,7 milióna na viac než 4,5 milióna.

Miera zamestnanosti je tiež nad priemerom EÚ, uviedla a dodala, že aj cez silnú hospodársku politiku orientovanú na rast, schodok rozpočtu klesol pod 3 percentá a klesá tiež aj verejný dlh k HDP.

Nováková tiež uviedla, že epidémia zasiahla maďarskú ekonomiku vo veľmi dobrom stave, so stabilným financovaním a silným rastom, a jej negatívne dôsledky boli zmiernené rýchlymi a účinnými krokmi vlády a Centrálnou bankou.

Negatívne ekonomické dopady epidémie boli najvýraznejšie v druhom štvrťroku: ekonomika medziročne poklesla o nevídaných 13,6 percenta, stále však v menšej miere, ako je priemer EÚ.

„Veríme, že správa založená na hodnotách, správa zameraná na rodinu a ekonomiku má potenciál v dlhodobom horizonte zvrátiť negatívne demografické trendy. Sme presvedčení, že nás v tom bude nasledovať čoraz viac krajín, ako káže zdravý rozum,“ uviedla Nováková.

Zdroj: magazin1.sk