Kenská vláda nedávno predostrela nový druh nútenej kontroly populácie. Na rozdiel od čínskej politiky, ktorá tlačí na kontrolu počtu pôrodov, Keňa sa snaží kontrolovať populáciu už skôr, a to v reprodukčnom procese, snahou zmenšiť túžbu žien mať deti.  

Na začiatku 80-tych rokov mala priemerná žena v Keni 8 detí. V posledných 30 rokoch sa miera pôrodnosti znížila o 44% na 4.5 dieťaťa. Tento pokles však nebol dostatočný pre Kenskú národnú radu pre populáciu a rozvoj (Kenyan National Council for Population and Development, NCPD) a Populačný fond OSN (UNFPA), ktoré spolu úzko spolupracujú. V dvoch vládnych materiáloch kenská vláda, v spolupráci s UNFPA, navrhla plán na zníženie pôrodnosti o ďalších 42% na 2.6 dieťaťa na ženu do roku 2030.

Uznávaný demografický výskum udáva, že pôrodnosť klesá, čím viac sa krajina rozvíja. Tento pokles pôrodnosti je súčasťou teórie demografickej revolúcie; pôrodnosť klesá z množstva dôvodov, vrátane urbanizácie, klesajúcej detskej úmrtnosti a rastúcej dĺžky dožitia. Napríklad pri poklese detskej úmrtnosti rodia ženy menej detí - vedia, že na dosiahnutie svojich reprodukčných cieľov im stačí mať menej živonarodených detí. Kenský pokles pôrodnosti za posledných 30 rokov je prirodzeným dôsledkom tohto vývoja. V závislosti od rozvoja Kene bude pôrodnosť klesať.

Aj keď myšlienka, že striedma pôrodnosť brzdí rozvoj protirečí teórii demografickej revolúcie, kenská vláda akceptovala túto lož na naliehanie UNFPA. Spomenutá ideologická chyba následne vyvolala prekrútené zavádzacie postupy. V dvoch analytických dokumentoch predložili kenské ministerstvá konkrétny plán: napriek želaniam jednotlivcov, pôrodnosť musí pre spoločné dobro klesnúť. Ich plán na obmedzenie pôrodnosti - masívna vzdelávacia kampaň pre verejnosť - je nasmerovaný proti skutočným túžbam kenských žien mať viacero detí.

Experti súhlasia, že pôrodnosť v Keni ostáva vysoká nie preto, že ženy nevedia ako svoju pôrodnosť znížiť, ale preto, že ju nechcú znižovať. Povedomie o moderných antikoncepčných metódach je v Keni „všeobecné“ na úrovni 97%. Profesor demografie a sociológie na Princetone, Charles Westoff, nedávno určil, že „približne polovica žien, ktoré sa klasifikujú ako majúce nenaplnenú potrebu [unmet need - ukazovateľ počtu žien, ktoré hoci si už neželajú ďalšie dieťa, nepoužívajú antikoncepciu; pozn. prekl.] v Keni, nemá v úmysle používať antikoncepciu, aj keby bola voľne dostupná”. Posledný Prieskum demografie a zdravia v Keni zistil, že spomedzi žien nepoužívajúcich antikoncepciu, menej než 2% sú odradené cenou alebo dostupnosťou.

Analytické dokumenty opakovane dokazujú, že kenská pôrodnosť ostáva vysoká kvôli faktu, že želaná miera reprodukcie je vysoká:  

- „Túžba po deťoch je stále vysoká a pravdepodobne sa nezmení, kým sa nedospeje k podstatným zmenám v želanej veľkosti rodiny medzi chudobnými vo všeobecnosti... Teda výzvou je, ako redukovať stále vysokú túžbu po deťoch.” (Analýza kenskej populačnej situácie)

-  „Dosiahnutie tohto politického cieľa (zníženie pôrodnosti) je komplikované pre rozdiely medzi želanou mierou reprodukcie u jednotlivcov a želanou mierou pôrodnosti v krajinách.” (Analýza kenskej populačnej situácie)

Kenská vláda sa rozhodla zmeniť reprodukčné ciele žien, nakoľko sú Keňanky také zmätené, že chcú mať štyri alebo päť detí:  

- „Podporné programy, ktoré zintenzívnia celonárodné kampane na podporu a zvýšenie verejného povedomia o dôsledkoch rýchleho rastu populácie na blahobyt jednotlivých rodín a národný socio-ekonomický rozvoj. Tak by sa vytvorila želaná norma malých rodín; túžba po kvalitnom živote je protikladom vysokých počtov členov rodín.” (Rokovacie podklady o Populačnej politike pre národný rozvoj)

- „Zníženie znamená ideálny počet detí u mužov z 4.3 v roku 2009 na 3 do roku 2030 a u žien z 4.0 na 2.8 do roku 2030.” (Rokovacie podklady o Populačnej politike pre národný rozvoj)

- „Sformulovať schému, ktorá uznáva malé rodiny.” (Rokovacie podklady o Populačnej politike pre národný rozvoj)

Logika kenskej vlády je úplne prekrútená; nízka pôrodnosť už nie je neutrálnym, vedľajším produktom rozvoja, ale novým cieľom. Kenské ministerstvá akoby pokladali vzdelanie a zdravie za obyčajné nástroje na zníženie pôrodnosti:

-  „Investície do vzdelávania a zdravia prispejú k dosiahnutiu výhodnejších demografických indikátorov, napríklad nižšej pôrodnosti a veľkosti rodín.” (Analýza kenskej populačnej situácie)

- „Vyššie vzdelanie vedie k nižšej miere pôrodnosti, zvýšeniu produktivity a zlepšeniu konkurencieschopnosti.” (Rokovacie podklady o Populačnej politike pre národný rozvoj)

- „Posilniť programy gramotnosti na zlepšenie porozumenia služieb plánovania rodiny.” (Rokovacie podklady o Populačnej politike pre národný rozvoj)

Táto mentalita porušuje nielen prirodzenú citlivosť, ale aj americké federálne zákony o podpore. Spojené štáty sú jedným z najväčších donorov UNFPA; v roku 2012 mu darovali viac ako 30 miliónov dolárov. Tiahrtov dodatok zakazuje Spojeným štátom podporovať akékoľvek americké, cudzie alebo medzinárodné mimovládne organizácie, ktoré sa podieľajú na programoch núteného plánovania rodiny. Dodatok označuje dosahovanie určeného množstva pôrodov za zakázanú politiku, a preto sú programy ako tie v Keni diskvalifikované z príjmania podpory. Kenská vláda sa nesnažila zakryť, že má svoje ciele pre mieru pôrodnosti a veľkosť rodiny a pozná počet používateľov antikoncepcie ako aj počet nových príjmateľov antikoncepcie.

Teraz už len ostáva, aby sa Spojené štáty rozhodli či budú alebo nebudú uprednostňovať kontrolu populácie pred reprodukčnou slobodou. Keňa musí prísť na to, či chce alebo nechce pokračovať v ceste násilia a pomýlenej snahy rozvíjať svoju krajinu.

Zdroj: lifenews.sk