Choď na obsah Choď na menu
 


15. 4. 2020

Nezisková organizácia Jeden rodič (JR) vyzýva kompetentných, aby prijali efektívnejšie opatrenia na ochranu jednorodičovských rodín a detí počas krízy spôsobenou pandémiou. Prezidentke Zuzane Čaputovej, premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina), ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) a verejnej ochrankyni práv Márii Patakyovej preto adresovali list s navrhnutými opatreniami.

 

Nezisková organizácia odporúča najmä záchranu rodinných rozpočtov – finančný balíček pomoci a opatrenia pre jednorodičovské rodiny či jasné stanovisko a nariadenie k úprave práv styku s deťmi počas karantény. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka organizácie JR Eva Marková.

Mnohé zo zavedených opatrení podľa organizácie skomplikovali život rodinám s jedným rodičom. „Medzi nami sú rodiny, kde rodičia sú samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), malé ‚sro-čky‘ alebo prevádzky, ktoré ostali s nulovým príjmom. Zatvorením škôl a škôlok zamestnaní rodičia museli nedobrovoľne ostať na OČR, a tak majú zníženú mzdu na 55 percent. Tieto rodiny mali už pred zavedením karanténnych opatrení existenčné problémy a súčasná situácia ich dostala do ešte väčších problémov. Niektoré rodiny už teraz, po mesiaci karantény, hladujú. Nemajú vytvorené rezervy, nemajú z čoho platiť stravu, nájom, elektrinu, plyn, úvery a v neposlednom rade aj dane a odvody štátu,“ približuje organizácia. Ako dodáva, mnohí z nich nemajú ani počítače a internet, aby mohli absolvovať online výučbu.

Organizácia preto navrhuje vyplatenie mesačného príspevku na každé nezaopatrené dieťa v sume 200 eur od zavedenia karantény. Takisto odporúča v prípade odkladu splácania hypotekárnych a spotrebných úverov umožniť daňovú úľavu pre sociálne slabé rodiny pri zúčtovaní dane z príjmu za rok 2020 vo výške zvýšených nákladov za tento odklad splátok. Navrhujú tiež jednorázovú finančnú pomoc do rodín, ktoré nemajú technické vybavenie potrebné na zabezpečenie online vyučovania pre svoje deti.

Príslušným ústredným orgánom štátnej správy organizácia navrhuje, aby vydali konkrétne, jasné a zrozumiteľné právne predpisy a nariadenia upravujúce starostlivosť o nezaopatrené deti v čase vyhlásenej karantény a postupy príslušných orgánov v prípade podaní v trestnom, ako aj civilnom konaní. Zároveň apelujú na to, aby tím odborníkov vypracoval jednoduchým opatrením, pre obdobie tejto krízy, amnestiu na prísnosť zákona o výživnom v jeho trestno-právnej dohre.

Nezisková organizácia Jeden rodič od roku 2019 poskytuje všeobecne prospešné služby a pomáha rodinám, kde je na výchovu nezaopatrených detí iba jeden osamelý rodič, takzvané jednorodičovské domácnosti. Týchto rodín je na Slovensku viac ako 100-tisíc. Organizácia združuje rodiny ako sociálnu skupinu občanov, ktorá si zaslúži zvýšenú pozornosť štátu a verejných inštitúcií z dôvodu zvýšeného rizika ohrozenia chudobou alebo sociálnym vylúčením.

Zdroj: hlavnespravy.sk