Európska rada so sídlom v Bruseli skladajúca sa z lídrov vlád členských štátov a stanovujúca politickú agendu EÚ (aj keď je bez akejkoľvek zákonodarnej právomoci) pokarhala britské mamičky za to, že chcú zostať doma a starať sa o svoje deti.

Odporúčania rady konštatujú, že „podiel [britských] žien, ktoré sú neaktívne alebo ktoré pracujú na čiastočný úväzok kvôli osobným a rodinným povinnostiam (12,5%) bol v roku 2013 takmer dvakrát vyšší než bol priemer EÚ (6,3%)“. Nazvali to „sociálnou výzvou“, na ktorej odstránení by britská vláda mala popracovať a poskytnúť viac štátom financovaných zariadení starajúcich sa o detí.

Správa tiež za zlé považuje aj to, že na čiastočný úväzok pracuje viac žien ako mužov. Poznamenali, že „rozdiel v podiele práce na čiastočný úväzok medzi ženami (42,6% v roku 2013) a mužmi (13,2% v roku 2013) je jedným z najvyšších v EÚ“.

Odporúčanie Európskej Komisie podnietili rozhorčené reakcie Britov, ktorí hovoria, že EÚ nemá čo kritizovať matky, ktoré sa rozhodnú zostať doma.

„To, ako si britské rodiny zorganizujú starostlivosť o deti, je na nich. Nemal by ich o tom nikto poúčať - ani britská vláda, ani držgroši v Európe. Je to len ďalšia taktika šikanovania, ktorou chcú matky donútiť k tomu, aby opustili svoje malé deti,“ povedala Laura Perrinsová z agitačnej skupiny Mothers at Home Matter pre The Telegraph.

„Vôbec nemajú právo na to, aby ženám a rodinám hovorili, aby šli do práce. Vôbec to nie je v ich kompetenciách,“ dodal konzervatívny poslanec Peter Bone z Wellingborough.

Kritika Európskej komisie voči Británii sa dotkla aj toho, že Britská vláda by sa mala prispôsobiť  „pravidlám a usmerneniam EÚ vzhľadom na potrebu posilniť celkovú správu ekonomických záležitostí v Európskej únii tým, že do budúcnosti poskytnú príjmy na úrovni EÚ“.

Jacob Rees-Mogg, konzervatívny poslanec za North East Somerset, povedal, že Európska rada „kritizuje maličkosti“ v čase rekordne vysokej zamestnanosti žien a veľmi nízkej celkovej miery nezamestnanosti, ktorá je v súčasnosti nižšia ako 6 %.

Úplné znenie odporúčaní Európskej rady na rok 2015 s názvom Národný program reforiem Spojeného kráľovstva je k dispozícii tu.

Zdroj: lifenews.sk