Choď na obsah Choď na menu
 


Devätnásťročná Emily Suzanne Jonesová z New Orleansu, štát Louisiana, ktorá trpí epilepsiou priznala, že musela odísť počas prvej polhodiny z kinosály. Američanka dostala záchvat vo foyeri kina.

Stačila včas zavolať na pomoc priateľa a vziať si liek. Záchvat trval asi 40 sekúnd, nebola nutná pomoc lekárov záchrannej služby, ktorí dorazili na miesto.

„Úplne nedávno som sledovala pôvodnú trilógiu Star Wars (Hviezdne vojny) a nemala som žiadne príznaky, ale posledný film je až príliš výrazný. Bolo by dobré, keby tvorcovia filmov boli múdrejší. Existuje toľko spôsobov, ako vytvoriť špeciálne efekty, musíte myslieť nielen na sledovanosť, ale aj na bezpečnosť divákov, „posťažovala sa Jonesová novinárom.

Megan Wharryová (23 rokov) zo Stocktone v Kalifornii, ktorá tiež trpí epilepsiou, film dopozerala až do konca, a to aj napriek migréne a auru – stav, ktorý predchádza záchvatu u pacientov s epilepsiou. Keď sa jej urobilo zle, išla na WC a potom sa vrátila do sály. Dievča povedalo, že svoj skutok neľutuje, pretože sa jej ten film páčil.

Podľa údajov New York Post sa na Twitteri sťažovali ďalší traja ľudia na epileptické záchvaty, ktoré im spôsobilo sledovanie poslednej epizódy ságy. Ďalší dvaja používatelia sociálnej siete uviedli, že boli svedkami záchvatov iných divákov.

Uvádza sa, že Disney poslal list prevádzkovateľom kín s upozornením, že sledovanie filmu môže u ľudí s epilepsiou spôsobiť záchvaty. Zástupcovia spoločnosti odmietli na túto tému s novinármi hovoriť.

Zdroj: hlavnespravy.sk