Choď na obsah Choď na menu
 


WASHINGTON 7. novembra - Spánok je pre ľudské telo nesmierne dôležitý. Mozog človeka signalizuje počas spánku telu, aby vylučovalo hormóny a zlúčeniny, ktoré sú pre správne fungovanie orgánov nesmierne dôležité. Nedostatok spánku spôsobuje v tele veľa zmien a zvyšuje riziko vzniku zdravotných problémov, uvádza portál Bright Side

 

Nedostatok spánku však už nemôžete dohnať alebo vyrovnať na druhý deň. Podľa štúdie, šesťhodinový spánok je pre ľudí nedostatočný, zatiaľ čo ideálna doba odpočinku je osem hodín. Pozrite sa, čo sa bude diať s vaším telom, keď budete pravidelne spávať osem hodín.

Nové informácie si zapamätáte rýchlejšie 

 

Spánok má vplyv na to, ako sa dokážete sústrediť či zapamätať si nové informácie. Vedci zistili, že ľudia spracúvajú informácie počas spánku, čo znamená, že ráno si dokážete zapamätať omnoho viac informácií ako večer. Netýka sa to však len štúdia, ale aj rôznych aktivít. 

Budete viac sústredení

 

Dostatok spánku zabezpečuje lepšiu pozornosť či sústredenosť. Ak spíte osem hodín, myslíte efektívnejšie, dokonca sa aj rýchlejšie dokážete rozhodnúť. 

Máte pod kontrolou svoju váhu 

 

Štúdia poukazuje na fakt, že keď spíte, vaše telo vylučuje hormón leptín. Ten tvoria tukové bunky, ktoré cez krv odkazujú mozgu, že už ste plní a už nepotrebujete jesť. Na druhej strane, pri nedostatočnom spánku dokážete vyviesť vaše telo z rovnováhy a začnete túžiť po chutnom jedle či dobrotách.  

Zlepšíte si zdravie 

 

Vedci zistili, že dostatočný spánok nielenže redukuje stres, ale taktiež bráni vzniku vysokého krvného tlaku či zvýšenej hladiny cholesterolu. Nedostatok spánku môže viesť k rôznym srdcovo-cievnym problémom.

Spánok je prínosom pre správne fungovanie imunitného systému

 

Pravdepodobne máte skúsenosť s tým, že keď sú ľudia chorí, sú ospalí. Podľa štúdie telo človeka prechádza do spánkového režimu v čase, keď sa potrebuje zotaviť. Správne fungovanie imunitného systému je práve preto nesmierne dôležité. 

Bezproblémová pokožka 

 

Pokožka je pravdivým ukazovateľom celkového zdravia a pohody. Aj keď pleť dokážete zakryť make up-om, pokožku nedokážete oklamať. Tá je neustále vystavená poveternostným vplyvom, UV žiareniu, prachu či slnku, a práve preto si zaslúži starostlivosť a oddych. Fáza odpočinku a zotavenia sa nastáva, keď spíte.

Budete bezpečnejším vodičom 

 

Už sa vám stalo, že ste viedli vozilo v čase únavy? Štúdia vysvetľuje, že vodiči, ktorí sú unavení, pôsobia na cestách ako opití a môžu spôsobiť aj dopravné nehody. 

Už žiadne zranenia či úrazy 

 

Nedostatok spánku sa prejavuje aj na koordinácii či rovnováhe. Únava vedie k zraneniam i úrazom. Doprajte si každý deň osemhodinový spánok a predídete zbytočným problémom. 

Zdroj:dobrenoviny.sk