Choď na obsah Choď na menu
 


Britská štúdia ukazuje, že zapojenie otcov má pozitívny vplyv na školské výsledky ich detí bez ohľadu na pohlavie, etnický pôvod, vek v školskom roku a meno domácnosti.

Výskum uskutočnený na Univerzite v Leedsi zistil, že otcovia môžu svojim deťom poskytnúť vzdelávacie výhody na základnej škole tým, že im pravidelne čítajú, spievajú, kreslia a hrajú sa s nimi, uvádza sa v britskej štúdii zverejnenej 20. septembra.

Štúdia zameraná na otcov bola financovaná Radou pre ekonomický a sociálny výskum (ESRC) a viedol ju dr. Helen Normanová, výskumná pracovníčka na Leeds University Business School, v spolupráci so spoluautorom Dr. Jeremym Daviesom, vedúcim oddelenia vplyvu a komunikácie v Inštitúte otcovstva, a spoluautormi z Univerzity v Manchestri.

Dĺžková analýza v Anglicku skúmala vzťah medzi zapojením otcov’ do starostlivosti o deti a výsledkami ich detí’na základnej škole.

Analyzujúc výsledky testov na základnej škole pre päť-, sedem- a jedenásťročné deti, výskumníci použili reprezentatívnu vzorku takmer 5 000 domácností matiek a otcov v Anglicku z Millennium Cohort Study (MCS). V rámci MCS sa zbierali údaje o deťoch narodených v rokoch 2000 - 2002.

Citované na webovej stránke UK Data Service, profesorka Emla Fitzsimonsová, riaditeľka MCS, uviedla: “Miléniová kohortová štúdia sleduje životy tisícov ľudí od ich detstva a má jedinečnú možnosť pomôcť výskumníkom lepšie pochopiť generáciu Z a vplyvy na rôzne oblasti ich súčasného života vrátane ich duševného a fyzického zdravia, intelektuálneho rozvoja a vzťahov.”

Dr. Helen Norman uviedla: “Matky majú stále tendenciu preberať primárnu úlohu opatrovateľky, a preto majú tendenciu vykonávať väčšinu starostlivosti o deti, ale ak sa do starostlivosti o deti aktívne zapájajú aj otcovia, výrazne to zvyšuje pravdepodobnosť, že deti budú mať lepšie známky na základnej škole. Preto je veľmi dôležité podporovať otcov, aby sa podieľali na starostlivosti o deti spolu s matkou, a to už od raného štádia života dieťaťa. Zapojenie otcov’malo pozitívny vplyv na školské výsledky ich detí’bez ohľadu na pohlavie, etnickú príslušnosť, vek v školskom roku a príjem domácnosti.”

“Naša analýza ukázala, že otcovia majú dôležitý, priamy vplyv na učenie svojich detí’. Mali by sme si to uvedomiť a aktívne hľadať spôsoby, ako podporiť otcov, aby zohrávali svoju úlohu, namiesto toho, aby sme sa venovali len matkám alebo zaujímali rodovo neutrálny prístup,”povedal Dr. Jeremy Davies.

ČÍTAJTE: Kresťanský otec 11-ročného dieťaťa vyhodený po tom, čo sa postavil proti LGBT ‘pride’ aktivitám a nosil tričko s biblickým veršom

Podľa údajov britského Národného štatistického úradu (ONS) “jeden z deviatich [otcov] uvádza, že je otcom v domácnosti , čo predstavuje nárast o 34 percent len za tri roky.”

V podobnej štúdii v Japonsku vedci z univerzity Doshisha a univerzity v Kjóte zistili, že deti s vysoko angažovanými otcami majú nižšie riziko oneskoreného vývoja, a teda otcovia pozitívne ovplyvňujú fyzický a kognitívny vývoj dieťaťa’

Zistenia, publikované v časopise Pediatric Research 8. júla 2023, analyzovali údaje o narodených deťoch zo štúdie Japan Environment and Children’s Study, ktorá je pokračujúcim projektom skúmajúcim vplyv prostredia na zdravie detí’. Zo vzorky 28 050 detí japonskí vedci skúmali úroveň zapojenia otca’do starostlivosti o dieťa, keď mali deti šesť mesiacov, a riziko oneskorenia vývoja vo veku troch rokov.

Podľa Asian Scientist Magazine: “Pri všetkých testovaných ukazovateľoch bola u detí s vysoko zapojenými otcami menšia pravdepodobnosť oneskorenia vývoja. Tieto ukazovatele zahŕňali komunikáciu, sociálne zručnosti a motoriku. Najväčší rozdiel bol zaznamenaný v prípade hrubej motoriky, ktorá zahŕňa činnosti ako skákanie na mieste alebo šliapanie na trojkolke. To ukazuje, že vzťah otca a dieťaťa zohráva významnú úlohu pri fyzickom vývoji.

“Výsledky nášho výskumu naznačujú, že zvýšená angažovanosť otcov v starostlivosti o deti by mohla priniesť výhody tak pre deti, ako aj pre matky,” povedal Tsuguhiko Kato, výskumník v oblasti verejného zdravia a autor štúdie.

Výskum vedený Univerzitou v Leedsi odporúča, aby si otcovia vyhradili čo najviac času na interaktívne aktivity so svojimi deťmi každý týždeň. Pre zaneprázdnených, pracujúcich otcov by aj len desať minút denne mohlo mať potenciálne výchovné prínosy.

PREČÍTAJTE SI: Deň otcov’nám pripomína životne dôležitú úlohu otcov v našich rodinách a spoločnosti

Zdroj: lifenews.sk