Choď na obsah Choď na menu
 


V ideálnom prípade by sa malo bábätko okamžite po narodení položiť nahé na brucho matky, kde sa mu poskytne čas a bábätko sa samé začne plaziť k prsníku, nájde bradavku a prisaje sa k nej.

 

Aj bábätko narodené cisárskym rezom je možné hneď po narodení osušené umiestniť na hrudník matky, aby malo hneď po narodení možnosť plaziť sa k prsníku.

„Takýto skorý začiatok dojčenia a dojčenie v prvej hodine po pôrode vytvára aj podmienky pre dostatočnú tvorbu mlieka. Ak sa postupuje tak, že aj po cisárskom reze je bábätko nepretržite v kontakte kože na kožu, tak sa dá vyhnúť separácii matky a bábätka, ktorá môže priniesť ťažkosti s prisávaním bábätka na prsník či problém s nízkou tvorbou mlieka," povedala pre TASR Viera Červená z občianskeho združenia Mamila, v ktorom profesionálne laktačné poradkyne už pred pôrodom pripravujú ženy na dojčenie a organizujú pre ne podporné skupiny dojčenia.

Veľké nedostatky

„Ďalej by žena mala vedieť, ako môže správnou polohou pomôcť bábätku, aby sa správne prisávalo k prsníku. Toto je kľúčové pre to, aby ženu dojčenie nebolelo a aby dieťatko získavalo dostatok mlieka," uviedla Červená.