Choď na obsah Choď na menu
 


Neznáma žena, na verejnosti známa pod pseudonymom „Beatriz“, porodila cisárskym rezom napriek tomu, že na ňu celý čas tlačili miestne a medzinárodné hnutia, aby podstúpila potrat. Bábätko s vrodenou anencefáliou podľa doktorov po pôrode žilo len pár hodín.

Odborníci z OSN a organizácie Amnesty International, ktorá zastáva potraty, upozorňovali na to, že život Beatriz je pre tehotenstvo v ohrození. Žena napriek tomu dieťa donosila do dvadsiateho šiesteho týždňa bez vážnejších zdravotných komplikácií.

Beatriz má autoimunitné ochorenie lupus, ktoré spôsobuje, že imunitný systém bojuje proti vlastnému organizmu. Hoci tehotenstvo môže symptómy zhoršiť, môže taktiež poruchu odstrániť.

Občianske hnutie za dekriminalizáciu potratov z terapeutických, etických a eugenických dôvodov podalo návrh, aby Beatriz dostala povolenie zabiť svoje nenarodené dieťa. Napriek tomu lekári, ktorí Beatriz monitorovali, vypovedali na Najvyššom súde a trvdili, že potrat v jej prípade vôbec nie je potrebný. Súd napokon s vyjadrením lekárov súhlasil a vydal rozsudok proti potratu.

Napriek rozhodnutiu medzinárodné médiá, hlavne španielske, vydali správy, v ktorých bola Beatriz zobrazená ako obeť nespravodlivosti, tvrdiac, že jej život je v ohrození.

„Potrat pre záchranu života ženy nie je zo zdravotného hľadiska potrebný,“ poznamenala mládežnícka pro-life organizácia Vida Sí (Áno životu). „Práve naopak. Vykonať potrat počas rizikového tehotenstva zvyšuje riziko ohrozenia života matky. Preto Beatriz potrat nepotrebovala. Jej ochorenie (lupus) sa u nej zatiaľ neprejavilo, z toho dôvodu nebola v bezprostrednom ohrození života.“

Niektoré médiá na základe cisárskeho rezu tvrdia, že „potrat“ sa nakoniec vykonal a že hnutia za potraty dosiahli svoje. Juhoamerické média stále tlačia na Salvádor, aby zmenil zákon zakazujúci potraty. Médiá navyše prezentujú ženy, ktoré sú vo väzbe za zabitie svojho nenarodeného dieťaťa ako obete zákazu potratov v krajine. 

Zdroj: lifenews.sk