Choď na obsah Choď na menu
 


V letnom vydaní Journal of American Physicians and Surgeons hodnotí profesorka publikované štúdie na základe kritérií pre platný výskum. Uvádza, že „sa povzbudzuje výskum podľa agendy a ignorujú sa fundamentálne vedecké princípy, aby články ukazovali ´dôkaz´, že potraty nepredstavujú žiadne riziko pre zdravie ženy.“

Dr. Colemanová, ktorá je profesorkou štúdií ľudského vývoja a  rodiny na Bowling Green State University poznamenáva, že takmer všetky mainstreamové profesionálne organizácie zaoberajúce sa psychológiou a medicínou privítali neochvejný pro-choice politický postoj voči potratom.

Jeden vysoko hodnotený prehľad štúdií vykonaný organizáciou Royal College of Psychiatrists (RCP) odstránil významný počet štúdií z metodologických dôvodov. Veľké percento eliminovaných štúdii odhaľovalo škodlivé následky potratov pre významný percentuálny počet žien. „Na základe iba štyroch štúdií, autori RCP prehľadu uzavreli, že potrat nie je pre mentálne zdravie ženy riskantnejší ako pokračovanie v neplánovanom tehotenstve a ako následný pôrod,“ uvádza Colemanová.

Väčšina výstupov štúdií v literatúre hovorí o náladovosti, úzkosti a tiež o myšlienkach na samovraždu prípadne o inklinácii k spáchaniu samovraždy. No Colemanová zdôrazňuje, že mnoho žien má negatívne dôsledky, ktoré signifikantne zhoršia kvalitu ich života, aj keď sa u nich nerozvinie vážna mentálna choroba.

Colemanová uzatvára, že je potrebný lepší prieskum, aby ženám mohlo byť poskytnuté presnejšie poradenstvo, ktoré by zahŕňalo aj dôsledné informovanie o ťažkostiach, ktoré potrat so sebou prináša.

Zdroj: hlavnespravy.sk