Choď na obsah Choď na menu
 


Washington 16. februára 2018

Novinár Martin Robbins, ktorý píše pre britský denník The Guardian, niekoľko rokov dozadu obhajoval Josie Cunninghamovú, ktorá sa rozhodla pre potrat svojho 18-týždňového dieťaťa, čo bol v tej dobe pomerne medializovaný prípad. Našťastie, Cunninghamová na poslednú chvíľu zmenila svoj názor. Robbins sa nebál zastať sa jej pozície, dokonca aj v prípade, kedy tí najtvrdší pro-potratoví aktivisti váhali. V jeho najnovších článkoch uvádza, prečo sú podľa neho ženy viac pro-life orientované než muži, informuje portál LifeNews.com.

 

Podľa Robbinsa sa v Británii stalo takmer pravidlom (dokonca viac ako v Spojených štátoch), že ženy sú viac pro-life orientované než muži. A medzi pohlaviami v tejto otázke nie sú len malé rozdiely. Ide podľa neho o „protiinštitucionálne rozdelenie pohlaví“.

Tvrdí (cituje akademický dokument), že muži necítia pro-life kvôli ľahkej dostupnosti umelého ukončenia tehotenstva. „Dostupnosť interrupcie zmenila postoje mužov k neplánovanému rodičovstvu, keďže je rozšírený názor, že dieťa má iba matku. ľudia už nevnímajú, že obaja rodičia majú zodpovednosť za toto dieťa.“

Pro-life aktivisti chápu, že potraty neposilňujú postavenie žien, ale naopak dávajú silu mužom – právomoc konať nezodpovedne.

Robbins opakuje, prečo sú ženy viac pro-life orientované: „Je to o ťažkej váhe skúseností počas storočí, kde boli na ženy kladené isté prirodzené sociálne a kultúrne očakávania.“

Robbins sumarizuje tento argument v závere jedného zo svojich článkov. „Hovoríme tu o internalizovanom sexizme – o oslobodení mužov, o zmene predstavy o tom, kedy začína život.“ Hoci sa toho vo viacerých článkoch zdráha, v závere označuje takéto postoje veľkej časti mužov za „hanebné“.

Je naozaj toto podstatou toho, prečo sú ženy viac pro-life ako muži?

Nemá to nič spoločné s existenciou matky a dieťaťa ako najdôležitejšieho spojenia v ľudskej kultúre? Alebo je to skôr o skutočnosti, že ženy rodia deti a predstavujú pre nich takú úroveň intimity a vzájomnej prepojenosti, ktorú by nikto nemohol nahradiť? Alebo je táto štatistika spôsobená tým, že čoraz častejšie hovoríme o „kvapkách protoplazmy“ alebo „potenciálnom živote“ alebo o akomkoľvek inom rétorickom útlaku, ktorý sa bežne používal na dehumanizáciu nenarodených detí?

Dôvodom, prečo sú ženy viac pro-life orientované, nie je „hanba“, aj keď by sme mohli tvrdiť, že hanba je faktorom, ale nie v tom zmysle ako ju popisuje Robbins. Ide o to, že ľudia sa nehanbia za svoju neochotu stáť pri matke svojich detí, čo vysvetľuje, prečo sú muži menej pro-life orientovaní.

Zdroj: hlavnespravy.sk