Choď na obsah Choď na menu
 


Ak akt potratu naozaj zabíja deti a ubližuje ženám, tak je v hre príliš veľa na to, aby sme zostali ticho a nerobili nič.

Ponúkame vám preklad série článkov od renomovaného autora Randyho Alcorna zverejnených na stránke Lifenews, ktoré prinášajú dôkladné odpovede na množstvo obvyklých pro-choice námietok. Tento autor napísal viac ako 50 kníh, ktoré boli preložené do viac ako 60 jazykov, a z ktorých sa predalo viac ako 9 miliónov kópii.

Či už ste bojovníkom za život, alebo zanieteným obhajcom práva voľby ženy, táto séria pozostávajúca z 12 častí vám určite pomôže na ceste hľadania pravdy.

Vykonávanie potratov je v Amerike najčastejšie prevádzaná operácia na ženách. Guttmacher Institute, agentúra zameraná na prieskum v potratovom priemysle uvádza, že 4 z 10 tehotenstiev skončia potratom. (i) V roku 2011 bolo zaznamenaných 1.06 milióna potratov v Spojených Štátoch, čo predstavuje 13% pokles z 1.21 milióna v roku 2008. [ii] Guttmacher Institute tiež uvádza, že: „Globálne, 25% tehotenstiev v rokoch 2010-2014 skončilo potratom. ”[iii]

V skutočnosti, na rôznej úrovni mala každá rodina určitú skúsenosť s potratom.

V tejto téme ide o veľa. Ak je správny postoj Možnosť voľby (Pro-choice), potom je sloboda vybrať si potrat základným ľudským právom. Ak je správny postoj Za život (Pro-life), ľudské straty na životoch pri 2 904 chirurgických potratoch, ktoré sa konajú každý deň iba v Amerike (a aj to tu nie sú zahrnuté chemické potraty), je viac, ako keby sa každý deň udial 11.september a zrútenie WTC.

Podľa výsledkov Gallupovho prieskumu, 27% Američanov zastáva silný Pro-choice postoj, zatiaľ čo 22% uvádza, že je silno Pro-life. Spolu teda tvoria 49%. Zvyšných 51% nemá na túto tému vyhranený názor. Avšak, aj z týchto „nerozhodnutých“ ľudí väčšina verí, že „potrat je morálne zlý,“ a 39% z nich sú za určité reštrikcie s pár výnimkami. Celosvetovo, väčšina ľudí v 26 krajinách zo 40tich skúmaných uviedlo, že potraty sú „morálne sporné.“

Pro-Liferi a Pro-Choiceri môžu nájsť spoločný základ

Všetci vieme, čo sa stane, ak sa silne presvedčení oponenti a podporovatelia potratov stretnú, a chcú o tejto téme diskutovať. Niekedy sú diskusie racionálne a produktívne. Niekedy sa rýchlo vyhrotia a skončia obvineniami. Táto téma rozdľuje ľudí nie len na uliciach, ale aj na pracoviskách, a dokonca aj v domácnostiach či kostoloch. Takže aj napriek tomu, že rozprávať sa o potratoch je náročné, je dôležité poskytovať presné informácie a kontext, v rámci ktorého sa diskutuje.

Sú dialógy medzi Pro-lifermi a Pro-choicermi odsúdené na neúspech? Alebo sa niekde tieto skupiny dokážu zhodnúť? Verím, že existuje zhoda na minimálne troch úrovniach.

Poprvé, existujú empirické údaje – vedecké a psychologické dôkazy, ktoré by sme nemali popierať.

Podruhé, zdieľame schopnosť (ak dokážeme zanechať predsudky) byť logický a racionálny v aplikovaní týchto vedeckých dôkazov.

Potretie, aj keď to už nie je také evidentné ako v minulosti, väčšina ľudí stále zdieľa spoločný základ morálky a nejakú tú úroveň spravodlivosti, férovosti a súcitu.

Výzva pre Pro-choice (a Pro-Life) čitateľov

Ak ste Pro-choice a čítate tento článok, dobre pre vás. Verím, že to znamená, že máte otvorenú myseľ. Ak sa pro-life postoj ukáže nezmyselný a nelogický, ako tomu veríte teraz, v poriadku, môžte tomuto článku dať reakciu, akú si zaslúži. Avšak, ak sa dokáže, že je logický, potom vás povzbudzujem, aby ste svoj pro-choice postoj zvážili.

Neočakávam od každého, že bude pro-life postoj akceptovať bez rozmýšľania. Práve naopak, čitateľov povzbudzujem, aby sa pozreli na dôkazy a sami ich prehodnotili. Aby odložili stereotypné zmýšľanie o hnutí pro-life. Buďte intelektuálne úprimný a nepoddajte sa pokušeniu byť politicky korektný udržať si pro-choice postoj za každú cenu, aj napriek tomu, že sa ukáže, že dôkazy sú proti nemu.

Ak patríte medzi tých 50% nerozhodnutých so zmiešanými pocitmi, žiadam vás, aby ste tieto články brali ako hľadanie pravdy. Pro-choice postoj môžte počuť všade – stačí si zapnúť telku alebo prečítať správy. Ale kým si nevypočujete alebo nenaštudujete opačný pohľad na vec obšírnejšie, táto séria článkov môže byť vašou jedinečnou príležitosťou, ako preskúmať pro-life postoj.

Ak ste pro-life, tiež vás vyzývam, aby ste porozmýšlali o svojom názore. Nestačí povedať: „Viem, že mám pravdu, ale nie som si istý prečo.“ Musíme svoje presvedčenie stavať na pevných dôkazoch. Ak sa v niektorom z bodov mýlime, poďme tento postoj zvážiť. Ak máme pravdu, musíme sa naučiť, ako inteligentne a láskavo podať informácie druhým.

Ak potraty nezabíjajú deti, pro-life mentalita je horšia ako len mrzutosť – je to vážne ohrozenie ženských práv a osobnej slobody, a je potom zodpovedná za uvalenie neoprávnenej viny na tie ženy, ktoré potrat podstúpili.

Na druhej strane, ak potraty zabíjajú deti, pro-choice mentalita je zodpovedná za smrť viac ako milióna nevinných každý rok, takmer takého počtu ako súčet všetkých Američanov, ktorí zomreli vo všetkých vojnách v americkej histórii.[vi] To by znamenalo, že od uzákonenia potratov v Amerike zákonom Roe v. Wade v roku 1973, viac ako 58 miliónov detí stratilo svoj život kvôli potratu.[vii] Taktiež potom, táto pro-choice mentalita je tiež zodpovedná za pocity viny, depresie, zúfalstva a dokonca samovražedných sklonov, ktoré zažívajú ženy po potrate napriek uisteniu, že potrat je v ich vlastnom záujme. Je jasné, že toto nie je ten prípad, keď „nezáleží na tom, kto má pravdu a kto nie.“

Jedna vec je istá: Ak potrat naozaj zabíja dieťa a ubližuje žene, tak potom je v stávke príliš veľa na to, aby sme ostali ticho, a nerobili nič.

Preklad článku od Randyho Alcorna

Zdroj: hlavnespravy.sk