Choď na obsah Choď na menu
 


Vedúca Britských tehotenských poradenských služieb (ang. skr. BPAS) teda najväčšieho poskytovateľa potratov vo Veľkej Britániim povedala, že potraty by mali byť k dispozícii rovnako jednoducho ako antikoncepcia a nemali by byť považované za zložitejšie ako iné drobné zákroky, ktoré vykonávajú lekári.

V článku denníka The Independent vyzvala generálna riaditeľka BPAS, Ann Füredová, k úplnej dekriminalizácii potratov a povedala, že na zabitie nenarodených detí by sa mali vzťahovať rovnaké smernice ako na akékoľvek iné formy lekárskej starostlivosti“.

V súčasnej dobe sa potrat rozumie ako vec života,“ napísal Füredová.

Očakávame, že svoje rodiny budeme plánovať vďaka antikoncepcii, ktorá je voľne a bezplatne dostupná v Narodných zdravotných službách (National Health Services, skr. NHS). Vieme však, že antikoncepcia nie je neomylná a ani my.“

Útechu čerpáme z vedomia, že potrat je k dispozícii ako záložný plán nami zvolenej metódy antikoncepcie. Súčasné zákony však na daný účel nie sú vhodné - a spôsob, akým je v súčasnosti potrat k dispozícii, vyvoláva jednoduchú otázku: Načo vôbec existuje nejaký zákon?“

Füredová nazvala požiadavku vyplývajúcu zo zákona o tom, že chemické potraty musia byť vykonané prostredníctvom kliniky, „absurdnou“ a povedala, že to, že žena po požití smrtiacich tabletiek na klinike sa má „ponáhľať domov tak rýchlo, ako je to len možné, aby stihla začiatok nástupu svojho potratu“, je „fraška.

Je iróniou, že vedúca potratov presne opísala opovrhovanie potratovými zákonmi vo Veľkej Británii, keď poznamenala, že „napriek tomu, že na papieri máme jedni z najprísnejších zákonov v rozvinutom svete, sú jednymi z najliberálnejších v tom, ako sa dajú vykladať“.

Aj keď [Potratový] zákon [z roku 1967] formálne nedovoľuje, aby sa vykonávali potraty na požiadanie, to, čo sa deje v praxi, má k tomu veľmi blízko,“ pričom hovorí, že dôvodom, prečo sa lekárom často predkladajú potraty na požiadanie, je ten, aby sa zabránilo ohrozeniu“ duševného zdravia matky.

Ešte ironickejšie na tom je, že Füredová dáva potratom a pôrodom takú istú váhu. Podľa nej sú to akoby dve metódy „ukončenia tehotenstva“, ale hovorí, že potrat je z nich tou bezpečnejšou [metódou].

Vďaka medicínskemu pokroku klesli riziká potratov až na taký bod, že ukončenie tehotenstva potratom je takmer vždy bezpečnejšie než jeho ukončenie donosením a pôrodom,“ napísala.

Tak prečo nedekriminalizovať potrat úplne? Aké je len šialené, že v dvadsiatom prvom storočí je potrat hodnotený ako trestný čin, za ktorý možno dostať až doživotný trest vo väzení,“ uviedla Füredová.

Zdroj: lifenews.sk