Choď na obsah Choď na menu
 


Nový Zéland, 28. mája 2015

Istá matka podala na novozélandskú vládu petičnú žiadosť, v ktorej vládu vyzýva k schváleniu legislatívy, ktorá by rodičom zaistila právo na informácie o tehotenstve ich dospievajúcich dcér – a to ešte pred akýmkoľvek rozhodnutím alebo odporúčaním potratu.

Petíciu, ktorú podpísala Hillary Kieftová a šesť ďalších osôb, predstavili poslancovi okresu Whanganui, pánovi Chesterovi Borrowsovi.

Parlament žiadali, aby schválil právne predpisy, ktoré by zabezpečili, aby rodičia dievčat mladších ako 16 rokov boli informovaní o ich potvrdenom tehotenstve ešte predtým, než tieto dievčatá „pošlú na akýkoľvek lekársky zákrok, ktorý by vyplýval z tohto stavu a aby každá žiadosť o súhlas s lekárskym zákrokom obsahovala vyčerpávajúce informácie o danom postupe a jeho možných negatívnych dôsledkoch a následkoch“.

Kieftová, ktorá je matkou šiestich detí, bola zničená po tom, čo sa dozvedela, že jej pätnásťročnú dcéru vzali v priebehu školského vyučovania na potrat, a to bez jej vedomia a súhlasu.

O potrate sa rodina dozvedela až vtedy, keď sa ich dcéra – po roku depresie, sebanenávisti, zlosti a užívania alkoholu a návykových látok – pokúsila o samovraždu.

„Ako sa s tým mám ja, ako matka, vyrovnať?“ Povedala Kieftová v roku 2014 účastníkom akcie Family First Forum. „Naša dcéra prežila z Božej milosti. Ona prežila. No [jej] život už nikdy nebude rovnaký.“

Zatiaľ čo rodičia musia  podpísať formuláre o súhlase pri exkurziách, podaní základnej prvej pomoci či zubnom ošetrení, vo veci potratov Zákon o starostlivosti o dieťa z roku 2004 dáva dievčatám v každom veku možnosť absolvovať takúto procedúru bez vedomia či súhlasu ich rodičov.

Je známe, že potraty počas školských hodín zariaďuje výchovný poradca, zdravotné sestry alebo iní zamestnanci. Medzi komplicov týchto tajných potratov patrí aj Fammily Planning (v preklade Plánovanie rodiny) a iné agentúry zamerané na sexuálne zdravie.

Family Planning, pobočka Medzinárodnej federácie pre plánované rodičovstvo (IPPF), dala jasne najavo, že proti takejto možnej zmene zákona bude bojovať.

Ďalší, no jediný podobný pokus o zmenu tohto zákona sa udial v roku 2004. Aj napriek mohutnej podpore verejnosti, bolo toto úsilie zmarené, keďže poslanci hlasovali v pomere 45:75 proti navrhovanej zmene.

Organizácia Voice for life (slov. Hlas za život), ktorá v roku 2013 vo svojom videu predstavila Hillary a jej dcéru, túto iniciatívu plne podporuje. „Vďaka predošlej snahe z roku 2004 je jasné, že má na svojej strane verejnosť,“ povedal národný prezident Voice for Life Bernard Moran.

Tento príbeh naplnil sociálne médiá a rozhlasové relácie a mnohí ľudia sa dychtivo delili o svoje vlastné osobné skúsenosti. Vplyv potratov - tak fyzický, ako aj psychický – je veľmi evidentný. Na dievčatá, ženy, ba celé rodiny.

Zničení rodičia vyjadrili poľutovanie nad skutočnosťou, že súčasný zákon im nedáva právo vedieť, čo sa deje s ich dieťaťom.

Pán Borrows, poslanec, ktorý túto kampaň vedie, povedal, že „to nie je o tom, či je niekto za alebo proti potratom. Je to o práve rodiča na informovanie a informovaný súhlas. Môžu to teda podpísať ľudia, ktorí sú pro-life ako aj tí, ktorí sú pro-choice. A myslím si, že aj tak urobia.“

Tak či onak, národná riaditeľka novozélandskej pobočky Family Life International, pani Colleen Bayerová, bola veľmi zarmútená tým, že rodičovské práva (hoci sú absolútne dôležité) sú akoby jediným predmetom záujmu. Bola znepokojená tým, že mnohí rodičia, ktorí sa rozhodli podeliť sa o svoj príbeh, navonok pôsobili tak, akoby boli za to, aby ich dieťa šlo na potrat. Všeobecne tiež vyjadrila mierne obavy o osud svojho vnúčaťa.

„Potrat je rodinnou otázkou,“ povedala.„Týka sa každého. Práve ono dieťa by mohlo byť prostriedkom, ktorý by celú rodinu udržal pohromade. Radi by sme našli spôsob, ako zasiahnuť srdcia týchto rodičov, aby sme im ukázali, že nám na nich záleží a že sa ich môžeme zastať a ponúknuť im životodarné riešenie. Práve takéto riešenie je najlepšie aj pre mladé dievčatá, a tam, kde je to nutné, aj pre otca dieťaťa.“

Žiadosť bude teraz zvažovať užší výbor, ktorý o nej vydá správu.

Zdroj: lifenews.sk