Choď na obsah Choď na menu
 


22. 4. 2020

Nemožno nevidieť určitý súzvuk medzi OSN, kde napriek prebiehajúcej pandémii rôzne agentúry OSN naďalej podporujú potraty, a konaním ombudsmanky Patakyovej, ktorá tvrdí, že“ zásah do základných práv aj v čase epidémie a núdzového stavu môže byť vykonaný iba v prípade, že takýto zásah sleduje legitímny cieľ, je nevyhnutný a spôsob, akým sa realizuje, musí byť primeraný. Považujem za nevyhnuté zdôrazniť, že pandémia Covid-19 by sa nemala využívať ako ospravedlnenie na neprimerané zasahovanie do sexuálnych a reprodukčných práv žien.“

Čiže osoba, ktorá má garantovať dodržiavanie všetkých základných ľudských práv v SR, medzi ktorými je primárnym ľudským právom právo na život, ktoré je základom pre všetky ostatné práva, je presvedčená, že toto fundamentálne právo žiť je nahradené vymysleným právom zabiť inú ľudskú bytosť, keď ju nechce. A nazýva to sexuálne a reprodukčné právo žien, ako keby právo na život súviselo so sexuálnym správaním a právom sa reprodukovať. Ombudsmanke a ochrankyni ľudských práv možo položiť otázku: vari na Slovensku niekto bráni nejakej žene v reprodukcii alebo v sexuálnom styku?

Podľa WHO a Populačného fondu OSN musí byť ochrana „reprodukčných a sexuálnych práv“ kľúčom k boju proti účinkom šírenia koronavírusov. Ako ľudská reprodukcia a sexuálne správanie bojuje s účinkami šírenia koronavírusov WHO a Populačný fond však nevysvetlili. Podobné vyhlásenia sa našli v pláne na boj proti humanitárnej kríze podpísanom generálnym tajomníkom OSN. Medzinárodné orgány OSN využívajú súčasnú pandemickú situáciu najmä na podporu farmakologického potratu. Je to súčasť príbehu z predchádzajúcich procedurálnych aktov OSN, v ktorých sa, okrem iného, niektoré potratové látky identifikujú ako „primárne lieky“.

V rámci boja proti účinkom pandémie koronavírusov OSN v posledných týždňoch implementovala aj ideologické postuláty, ktoré sú evidentné v mnohých dokumentoch o zdraví a populácii od agentúr WHO a UNFPA – OSN. Okrem nespochybniteľných odporúčaní týkajúcich sa okrem iného „Posilnenie zdravotnej starostlivosti“ obsahujú početné odkazy na „reprodukčné a sexuálne práva“, medzi ktoré podľa OSN patrí potrat. Aj keď sa potrat ako právo nenachádza vo Všeobecnej deklarácii základných práv. Podľa autorov má povolenie potratov počas pandémie v maximálnej možnej miere paradoxne  rovnaký význam, ako napríklad ochrana tehotných žien.

Agentúry a špecializované jednotky OSN, ktoré v nich pôsobia (napr. HRP – Human Reproduction Programme), sa navyše domnievajú, že počas pandémie treba podporovať farmakologické potraty v čo najväčšej miere. Podľa predstaviteľky Svetovej zdravotníckej organizácie Dr. Antonell Lavalanet by sa farmakologické potraty mali považovať za najlepšie riešenie pre ženy, a to aj bez lekárskeho dohľadu, najmä v prípadoch, keď je prístup k potratom z rôznych dôvodov obmedzený. Či to je najlepšie pre nenarodené dieťa sa nespomenulo.

Myšlienka podpory farmakologického potratu – a to aj do 24. týždňa tehotenstva – nie je pre WHO ničím novým. Minulé leto sa v rámci tohto  programu vydal dokument, ktorý výslovne poukazuje na túto metódu ako na najžiadanejšiu formu. Okrem toho považuje farmakologické potraty za formu ženskej starostlivosti o seba. WHO v rovnakom čase zahrnula do zoznamu „základných liekov“ dve potratové látky. Akú chorobu tieto základné lieky liečia WHO neobjasnila.

Podobné tézy možno nájsť v Pláne globálnej humanitárnej reakcie na COVID 19 – stratégia podpísaná generálnym tajomníkom OSN Antoniom Guterresom. Okrem iného naznačuje potreba poskytnúť minimálny počiatočný balík služieb pre „reprodukčné a sexuálne zdravie“ všetkým, ktorí sú postihnutí humanitárnou krízou. Podľa tohto technického dokumentu vytvoreného v roku 2018 vydaného pod záštitou OSN sa do balíka týchto služieb mala zahrnúť aj medziagentúrna poľná príručka o reprodukčnom zdraví v humanitárnych prostrediach, na ktorú sa stratégia odvoláva.

Vzhľadom na dokumenty a odporúčania, ktoré vydali WHO a UNFPA, je ťažké odolať dojmu, že kríza spôsobená pandémiou COVID-19 je ospravedlnením na ďalšie zintenzívnenie činnosti týchto orgánov, zamerané na zavedenie riešení v štátoch, ktoré vraj porušujú základné ľudské práva. Podpora farmakologického prerušenia tehotenstva má za následok narušenie existujúceho práva v krajinách, ktoré ho v zásade zakazujú, napríklad v Poľsku. Tento postup, ktorý intenzívne propagujú a používajú organizácie OSN pre podporu potratov, je oveľa ťažšie stíhateľný.

René Balák

Zdroj: hlavnespravy.sk