Choď na obsah Choď na menu
 


Nezávislá komisia vydala nemeckej vláde odporúčanie, ktoré sa týka legalizovania interrupcie v prvých 12 týždňoch tehotenstva. Tento návrh zákona predstavuje odklon od súčasného práva, podľa ktorého sú interrupcie nezákonné, ale len veľmi zriedkavo sú stíhané. V Nemecku sa spustila búrlivá diskusia

Podľa nemeckého Trestného zákonníka z roku 1871 sú interrupcie zakázané, uvádza redakcia Live Action. Interrupcia je však v skutočnosti dekriminalizovaná počas prvých 12 týždňov tehotenstva v prípade, že matka absolvuje povinnú trojdňovú ochrannú čakaciu lehotu a adekvátne odborné poradenstvo. Po uplynutí lehoty 12- týždňov je interrupcia povolená len vo výnimočných prípadoch. Ide najmä o prípady znásilnenia alebo ohrozenia zdravia matky (“úmyselné usmrtenie nenarodeného dieťaťa umelým potratom nie je z lekárskeho hľadiska nevyhnutné”).

 

Podľa štatistického úradu sa však v Nemecku ročne vykoná približne 104 000 interrupcií

 

Odbornú Komisiu pre reprodukčné sebarozhodovanie a reprodukčnú medicínu zloženú výlučne zo žien zostavila vláda troch strán kancelára Olafa Scholza . Komisia bola zostavená po tom, ako sa snaha zmeniť 153 rokov starý zákon zakotvila v koaličnej dohode. Sholzova vláda iniciovala minulý rok revíziu nemeckých zákonov o interrupciách. The Guardian dodáva, že hoci nedávny návrh nie je záväzný, znovu rozprúdil celoštátnu diskusiu.

Frauke Brosius-Gersdorfová, profesorka práva a členka Komisie, vyzvala krajinu, aby prehodnotila rámcovanie potratov len z hľadiska zákonnosti. „Naším odporúčaním je odkloniť sa od tejto ilegality a označiť potrat v ranom štádiu tehotenstva za legálny,“ povedala.

Správa komisie, ktorá unikla do niektorých nemeckých médií, obsahovala odporúčanie, že navrhovaný zákon je neudržateľný. Zákon v skutočnosti kriminalizuje každú ženu, ktorá podstúpi interrupciu. V podstate nelegálnosť interrupcie v skorých štádiách tehotenstva nie je udržateľná,“ stojí v správe.

Odborníci komisie uviedli, že prerušenie tehotenstva po štádiu, keď sa plod považuje za schopný prežiť mimo maternice, za ktoré sa všeobecne považuje približne 22. týždeň, by malo zostať zakázané.

V správe sa ďalej uvádza, že o konkrétnych interrupčných lehotách by mali rozhodovať zákonodarcovia, pričom sa im odporúča, aby sa riadili existujúcimi lekárskymi a etickými usmerneniami.

 

Aktívne kroky k legalizácii

 

Nemecko v posledných rokoch aktívne pracuje na uvoľnení obmedzení týkajúcich sa interrupcií. Zmeny zahŕňali napríklad zrušenie zákona zakazujúceho reklamu na interrupcie a uľahčenie prístupu k potratovým tabletkám. Okrem toho nemecká ministerka pre rodinu Lisa Pausová v januári predstavila legislatívu, ktorá navrhuje vytvorenie 100-metrovej “bezpečnostnej zóny” okolo potratových zariadení a pro-potratových poradenských centier.

Opozičné AfD sa zasadzuje za sprísnenie existujúceho zákona a tvrdí, že v súčasnosti sa vykonáva príliš veľa interrupcií (viac než 100 000 ročne). Jedným z jej argumentov je, že keby bola pôrodnosť vyššia, Nemecko by nepúšťalo do krajiny toľko migrantov….

Je smutné, že potenciálna zmena politiky Nemecka odráža širšie trendy v celej Európe. Aj v Poľsku prebiehajú zmeny a doplnenia v zákonoch týkajúcich sa ochrany nenarodených detí. Francúzsko sa nedávno stalo prvou krajinou, ktorá zakotvila “právo na potrat” vo svojej ústave.

Irma Stetter-Karlová, predsedníčka Ústredného výboru nemeckých katolíkov, návrh podporujúci potraty kritizovala . „Komisia zvažuje legalizáciu potratov v ranom štádiu tehotenstva. To by znamenalo koniec jasnej koncepcie ochrany života. Ľudská dôstojnosť existuje od samého počiatku života,“ povedala.

Prečítajte si tiež :

 

Zdroj: https://www.hlavnespravy.sk/