Podľa správy, ktorá bola minulý mesiac vydaná v Journal of American Medical Association, lekári za posledné dve desaťročia urobili významný pokrok pri záchrane extrémne predčasne narodených detí.

Štúdia zistila, že medzi rokmi 1993 až 2012 „významne vzrástla miera prežitia“ predčasne narodených detí v 23., 24., 25. a 27. týždni. Rosemary Higginsová, vedecká pracovníčka novorodeneckej výskumnej siete v Národnom inštitúte detského zdravia a ľudského vývoja (National Institute of Child Health and Human Development), v rozhovore vysvetlila: „Extrémne predčasne narodené deti - narodené ešte pred 28. týždňom - teraz prežívajú vo väčšom počte.“

Higginsová ako dôvod zvýšenia miery prežitia predčasne narodených detí uviedla pokrok lekárskej starostlivosti:

„Zvýšené využívanie povrchovo aktívnych látok ponúklo lepšiu ochranu pľúcam novorodenca a steroidy dané matkám v hodinách či dňoch pred predčasným pôrodom podporili rozvoj pľúc, ktoré za normálnych okolností nie sú zrelé až do 34.  až 36. týždňa tehotenstva.“

A to nie je prvá takáto štúdia. Štúdia zverejnená začiatkom tohto roka v New England Journal of Medicine zistila, že pri vhodnej starostlivosti dokážu prežiť aj deti narodené už v 22. týždni.

Bohužiaľ, aj keď veda dokazuje, že deti dokážu mimo maternice prežiť už v 23. alebo dokonca v 22. týždni tehotenstva, dať takéto deti potratiť je ešte stále v mnohých štátoch legálne. Nie sú totiž považované za „životaschopné“ (teda schopné prežiť mimo maternice).

Hoci nové dôkazy ukazujú, že deti dokážu žiť aj pred 24. týždňom, potratový priemysel v prospech „potratových práv“ vedu naďalej odsúva bokom. The New York Times však i tak uvádza, že diskusie o životaschopnosti medzi zdravotníkmi pokračujú a mnohí dochádzajú k záveru, že medzník životaschopnosti by sa mal presunúť do skoršieho obdobia.

Zdroj: http://www.lifenews.sk/content/nov%C3%A1-%C5%A1t%C3%BAdia-deti-pre%C5%BEili-u%C5%BE-od-23-t%C3%BD%C5%BEd%C5%88