Choď na obsah Choď na menu
 


Bratislava 13. septembra 2024

 

V nedávnom článku v Teen Vogue autorka poučuje svojich čitateľov, že nič také ako “potrat pri pôrode“ neexistuje. Autorka tiež tvrdí, že zabíjanie novorodencov je v Spojených štátoch amerických nezákonné, a preto je akékoľvek tvrdenie, že sa novorodenci nechajú napospas osudu “kategoricky nepravdivé“. Pohľad na fakty však v tomto bežnom tvrdení zástancov potratov robí trhliny. Na tému sa pozrela redakcia Live Action News

 

Infanticída je pojem, ktorý znamená zámerné usmrtenie detí po pôrode. K infanticíde najčastejšie dochádza vtedy, keď sa po nepodarenom interrupčnom zákroku narodia živé deti. Týmto novorodencom však následne nie je poskytnutá žiadna lekárska starostlivosť. Podľa údajov amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb – CDC, v priebehu 12 rokov prežilo aspoň krátky čas po neúspešnom interrupčnom zákroku viac ako 100 novorodencov. A v rokoch 1999 – 2023 sa zistilo, že len v ôsmich amerických štátoch prežilo potrat viac ako 220 detí.

Nie je však známe, koľkým z týchto preživších sa dostalo lekárskej starostlivosti a koľko z nich bolo ponechaných napospas smrti.

V Amerike totiž neexistuje žiadna federálna požiadavka na nahlasovanie zákrokov a len niekoľko štátov vyžaduje, aby sa prípady detí, ktoré prežili potrat, zdokumentovali . Skutočný počet detí, ktoré prežili tieto hrozné zákroky, je značne podhodnotený.

 

Právne medzery, ktoré môžu umožniť zabíjanie novorodencov

 

Niektoré štáty aktívne prijali legislatívu, podľa ktorej lekár vykonávajúci potrat nemusí zachrániť dieťa, ktoré sa narodí živé po neúspešnom potrate. Tieto zákony boli prijaté len nedávno v Marylande, Colorade a Kalifornii a sú formulované tak, že by mohli umožniť infanticídu prostredníctvom právnych medzier.

V správe organizácie Americans United for Life sa uvádza, že až 19 štátov USA neposkytuje žiadnu ochranu deťom, ktoré prežili potrat.

V súčasnosti sú v deviatich štátoch a v D.C. povolené tzv. neskoré potraty, v podstate až do momentu pôrodu. Podľa redakcie Live Action to znamená, že sa v týchto jurisdikciách s najväčšou pravdepodobnosťou vykonávajú potraty aj v štádiu, keď by dieťa mohlo pri vhodnom lekárskom zásahu prežiť mimo maternice.

Minnesota je jedným z týchto štátov. Vminulých rokoch vykazovala Minnesota štatistiky o počte detí, ktoré prežili interrupciu. V roku 2023 štát prijal zákon, ktorý ukončí oznamovanie údajov o počte detí, ktoré prežili interrupciu, a nebude sa evidovať, koľko z nich prežilo a či sa im dostalo život zachraňujúcej starostlivosti.

 

Potratový priemysel priznáva, že zabíjanie novorodencov umožňuje

 

Samotní zamestnanci interrupčného priemyslu sa vyjadrili na podporu myšlienky, že bezmocné osoby, ktoré prežili potrat, by mali byť ponechané napospas smrti.

Zamestnankyňa interrupčného oddelenia Laura Mercerová povedala vyšetrovateľovi Live Action, ktorý vystupoval v utajení, že po nepodarenom interrupčnom zákroku by dieťaťu nepomohla s resuscitáciou.

Inému vyšetrovateľovi Live Action povedal to isté aj lekár interrupčnej kliniky Cesare Santangelo: „My by sme mu nepomohli. Neintubovali by sme.“

Lobistka spoločnosti Planned Parenthood Alisa LaPolt Snowová svedčila v Snemovni reprezentantov na Floride proti návrhu zákona, ktorý vyžaduje lekársku starostlivosť o deti, ktoré prežili potratový zákrok. Vo svojom výstupe tvrdila, že osud detí, ktoré prežijú interrupciu, “by mal byť záležitosťou pacienta a poskytovateľa zdravotnej starostlivosti“.

Prítomnosť tých, ktorí prežili potrat, slúži ako pripomienka toho, že nepodarené potraty sa naozaj dejú. Žiaľ, nie všetkým týmto deťom sa dostane potrebnej lekárskej starostlivosti, aby prežili.

 

Prečítajte si tiež :

 

Zdroj: hlavnespravy.sk