Keď v roku 2014 britská matka Emily Cainesová zverejnila pútavú fotografiu svojej dcéry Adelaide, dúfala, že ponesie svedectvo o ľudskosti nenarodených a o realite potratov. Fotografia sa rozšírila aj po internete.

Adelaide sa narodila v 24. týždni a mimo maternice žila len hodinu, no jej krátky život vyvolal diskusiu o potratoch - najmä vo Veľkej Británii, kde je potrat legálny až do 24. týždňa. V prípade, že je v ohrození život matky alebo že [dieťatko má] vážne vrodené chyby neexituje žiaden limit na to, aby matka požiadala o potrat.

Pred pôrodom 26-ročnú Cainesovú informovali o tom, že každé dieťa, ktoré bude mať mimo maternice pravdepodobne zomrie. Po smrti dvoch malých dievčat, Adelaide a Isabelle, ju lekári informovali, že jej krčok maternice je taký krátky, že by bol zázrak, keby svoje nenarodené dieťa udržala pri živote dosť dlho.

Aby sa lekári uistili, že Cainesovej tretie dieťa prežije, vykonali predbežné opatrenia a vyžiadali si aj nadštandardné vyšetrenia.

V 12. týždni Cainesovej pôrodník posilnil jej krčok stehom, aby jej maternica mala dodatočnú podporu a v 14. týždni jej začal podávať ďalšie dávky progesterónu, aby sa zabránilo predčasným kontrakciám. Potom, čo oklamalijej telo, aby mu tak zabránili predčasnému pôrodu, Cainesová porodila zdravého chlapčeka, ktorému dala meno Lennox.

Hneď sme sa rozplakali, pretože sme konečne uverili, že naozaj bude v poriadku,“ dodala Cainesová. „Bolo to úžasné.“

Minulý rok Cainesová zverejnila fotografiu svojej dcérky Adelaide v 24. týždni ako evidentný dôkaz ľudskosti dieťaťa vo vnútri maternice. Cainesovej dcéra Isabelle zomrela podobným spôsobom v roku 2011 v 23. týždni.

Cainesová po Adelaideinej smrti médiám povedala, že je presvedčená, že hranica potratu je v Spojenom kráľovstve príliš vysoká.

Spomenúť spontánny potrat považujeme za útok,“ povedala Cainesová. To, čo by nás však naozaj malo bolieť, je vedomie, že táto krajina umožňuje, aby bábätká ako Adelaide a Isabelle boli potratené.“

Cainesová tiež poznamenala, že prežitie predčasne narodených detí, akým bola aj maličká Adelaide, zosmiešňuje ľahostajný potratový zákon Spojeného kráľovstva.

Aj keď si Cainesová užíva života so svojím synom, stále len ťažko verí tomu, že jej dieťa prežilo a upozorňuje na to, že Lennox je jej a jej manželovi Alistarovi len „požičaný“.

Moje srdce bude kvôli Adelaide a Isabelle vždy zlomené, no Lenny mi pomáha uzdraviť sa,“ povedala Cainesová pre Mirror.

Teraz má už skoro 5 kíl a to je skvelé,“ povedala Cainesová. „Má čo doháňať, ale už sa dokonca začal aj usmiev.“

Boli časy, keď som si myslela:Ja nikdy nebudem mamou,... nikdy. Nemá to tak byť.“ Po Isabelle a Adelaide sme sa sami seba pýtali: „Skúsime to ešte raz?““

Jednoducho sme sa na to museli dať,“ povedala Cainesová. Jednoducho som sa nemohla vzdať.“

Zdroj: lifenews.sk