Choď na obsah Choď na menu
 


Toronto 13. decembra 2016

 

Kanadský učiteľ bol vyhodený z práce po tom, čo vyjadril svoj názor, že umelé potraty sú zlé. Udala ho jeho študentka. Správu priniesol denník National Post

 

44-ročný učiteľ zo súkromnej školy v Britskej Kolumbii učil maturitný ročník právnickej triedy o trestnom práve, nemorálnosti, etike, morálke a zákonoch. Vtedy sa zmienil i o potratoch:

„Verím, že umelý potrat je zlý, ale zákony sú vždy odlišné od našich osobných názorov,“ povedal študentom.

„Vymenovával som niekoľko príkladov toho, kedy je chápanie osobnej etiky liberálnejšie než litera zákona. Uviedol som aj takýto príklad: Veľa ľudí by nezastavilo na značku STOP, ktorá sa nachádza na ceste vo vyprahlej púšti, hoci je to trestné. Inými slovami, v pluralitnej demokracií je rozdiel medzi zákonom a osobnou morálkou,“ obhajoval sa učiteľ.

„Aj to s tým potratom, to bol len príklad, ktorý mi vtedy napadol, nič viac a pokračovali sme ďalej,“ obhajoval sa učiteľ.

Problémy nastali po 5 minútovej prestávke, kedy sa niekoľko študentov do triedy nevrátilo, medzi nimi aj obľúbená študentka, ktorá sa na učiteľov postoj k umelým potratom šla sťažovať u nadriadených, ktorým povedala, že sa jeho názorom cíti byť „dotknutá“, v „nebezpečí“ a že nemá právo hovoriť o potratoch, pretože je muž.

Učiteľ bol následne vypočúvaný svojimi nadriadenými, ktorí mu povedali, že mu hrozí výpoveď.

Študentka žiadala od učiteľa ospravedlnenie. To sa udialo na druhý deň, kedy jej povedal, že je rád, že má takú bystrú a angažujúcu sa študentku. Tá však rozrušene a s plačom opustila triedu. Po tomto incidente bol učiteľ obvinený z „príliš osobného“ ospravedlnenia a následne zo školy vyhodený.

Správa z National Post ďalej píše, že učitelia tejto súkromnej školy musia pred začatím školského roka podstúpiť tzv. „rodový tréning“, ktorý bol vytvorený LGBTIQQ2S organizáciou, zvanou „Qmunity“. Zároveň je učiteľom povedané, že „nikto nie je na 100% muž alebo žena“, ale že každý jedinec pochádza z „rodového spektra“. Študenti, ktorí za školu platia 30 000 dolárov ročne, môžu kedykoľvek počas vyučovania prehlásiť, že sa cítia byť „dotknutí“ a následne z triedy odísť.

Branislav Zaujec

 

 

Zdroj: hlavnespravy.sk