Choď na obsah Choď na menu
 


Dobrý deň,

napriek veľkému úsiliu, 50 000 ľuďom na Pochode za život a 12 000 podpisom pod Výzvou poslancom , parlament nedokázal posunúť do druhého čítania žiadny návrh zákona, ktorý by prispel k odbúraniu diskriminácie najmenších.

Len 1 hlas chýbal k tomu, aby aspoň jeden z poslaneckých návrhov na zlepšenie ochrany života prešiel. Žiaľ, na "zázrak" v podobe lepšej ochrany života si ešte musíme počkať.

V deň hlasovania vyšiel aj reprezentatívny prieskum agentúry Focus, ktorý zistil, že až 2/3 rozhodnutých respondentov odmieta potrat, ak už dieťatku bije srdiečko (59,2 % odmieta, 31,3 % súhlasí, 9,6% nevie).

Zdá sa, že v Národnej rade nemáme reprezentatívnu vzorku obyvateľstva, keď sa nenašla nadpolovičná podpora ani pre jeden z návrhov.

Prehľad o tom ako poslanci hlasovali pri návrhoch na zlepšenie ochrany života si môžete pozrieť TU.

Najväčšiu šancu na úspech mal návrh, ktorý požadoval napr. lepšiu informovanosť o rizikách potratu a možnostiach pomoci matkám, ale tiež nárok na nemocenskú od 21. týždňa tehotenstva, ak matka požiada o utajený pôrod. Tomuto zákonu z dielne OĽaNO chýbal k úspechu len jeden jediný hlas.

Zákon získal dokonca aj podporu liberálnejších poslancov, ale proti hlasoval napr. šéf Sme rodina Boris Kollár, aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár (ktorý sa vraj pomýlil a chcel hlasovať za).

Šancu zlepšiť informovanosť žien rozhodujúcich sa o potrate pochovali aj poslanci SNS (Danko, Smolíková,...), ktorí hlasovali za Vašečkov návrh, ale nepodporili návrh OĽANO, lebo - ako sa vyjadril predseda parlamentu a strana KDŽP, ktorá so SNS na tejto téme spolupracuje - nebol vraj protipotratový.

A v tomto sa SNS a KDŽP mýlia. Náležité informácie podané v pravý čas môžu pomôcť ženám správne sa rozhodnúť a zachrániť život. Poradňa Alexis a ďalšie organizácie na pomoc ženám o tom vedia svoje.

Keby ten zákon vďaka včasnej informovanosti o možnostiach finančnej, bytovej, či sociálnej pomoci a rizikách potratu zachránil čo i len 1 život, zlepšuje ochranu života.

Bolo to povedané veľa krát, ale zopakujem to. Budujeme kultúru života, nie kultúru zákazov. Naším primárnym cieľom je, aby bolo ukončenie života dieťaťa pred narodením nemysliteľné, nielen nelegálne.

Podporujeme zákony, ktoré zodpovedným spôsobom presadzujú prorodinné opatrenia, aby ekonomické dôvody, nikdy neboli argumentom za ukončenie života nenarodeného dieťa.

Považujeme za dôležité, aby vo vzdelávacom procese nechýbala výchova k manželstvu a rodičovstvu, ktorá vyzdvihuje hodnotu detí, manželstva, materstva a otcovstva. Uvedomujeme si úlohu každého z nás vo vytváraní prolife a prorodinnej atmosféry v našich rodinách, medzi našimi priateľmi, v obci, či meste, kde žijeme, ale aj v celej spoločnosti.

Zároveň však považujeme za otázku elementárnej spravodlivosti, aby v legislatíve Slovenskej republiky nefigurovali barbarské zákony, ktoré umožňujú bezdôvodne pripraviť o život dieťa pred narodením.

Chceme legislatívnu ochranu našich najmenších, ale zároveň pracujeme na tom, aby každá rodina a každá mama, ktorá čaká dieťa a nachádza sa v zložitej životnej situácii, našla ako počas tehotenstva, ale hlavne po tom, keď už je dieťa na svete, pomoc a oporu, ktorú ona a jej dieťa potrebujú.

Ďakujeme Vám, že sme spoločne, či už pochodom za život, alebo našou výzvou poslancom ukázali, že volanie po odstránení diskriminácie našich najmenších je veľké a neutíchajúce. Nový návrh zákona v tejto veci možno podľa rokovacieho poriadku národnej rady podať najskôr o šesť mesiacov. 

Preto je nesmierne dôležité využiť tento obrovský potenciál na zmenu v nadchádzajúcich parlamentných voľbách a voliť kultúru života, spravodlivosti, spoločného dobra a ľudskej dôstojnosti každého človeka, aby nám už pre ochranu najmenších nechýbal ani hlas.

Dovoľte mi tiež poďakovať sa všetkým Vám, ktorí ste podporili kampaň Láskou proti diskriminácii najmenších, ktorú sme pripravili v spolupráci s Národným pochodom za život a vďaka Vám podporili sumou 10 000 EUR. City lighty budú až do konca septembra visieť na 200 miestach po celom Slovensku. Aj to je náš spoločný príspevok ku kultúre života.

Ďakujeme tiež za všetky vaše pro-life aktivity v prospech nenarodeným, ale aj tým narodeným. 

So srdečným pozdravom,

Miriam Kuzárová a celý tím CitizenGO

PS: Dávam do pozornosti:

- informačnú brožúrku Skôr ako rozhodnete a tiež web https://pochodzazivot.sk/pomoc/, ktoré poskytujú mnoho informácií o možnostiach pomoci tehotným mamičkám v núdzi,

- projekt Ráchelina vinica, ktorý pre ľudí trpiacich následkami potratu, (matku, otca, príbuzných i lekárov,) ponúka víkendový program zameraný na emocionálne, duševné i duchovné uzdravenie.

A ešte pár fotiek z odovzdávania Výzvy poslancom:

 

Predsedovi parlamentu, Andrejovi Dankovi sme spolu s koordinátorom Pochodu, Marekom Michalčíkom a hovorcom Pochodu, Patrikom Daniškom, odovzdali Výzvu, ktorú držím na obrázku vyššie v rukách. Do momentu tlače podpisov ju podporilo 30 organizácii a 11 620 z Vás. Do začatia hlasovania mala však Výzva viac ako 12 000 podpisov.

Zároveň bola informácia o Výzve doručená každému poslancovi elektronicky aj listom.

 

 

"CitizenGO je komunita aktívnych občanov, ktorí sa usilujú chrániť život, rodinu a základné ľudské práva po celom svete. Viac informácií o CitizenGO nájdete tu alebo na sociálnych sieťach: Facebook alebo Twitter.