Choď na obsah Choď na menu
 


Sarthe a Loire 10. augusta 2018

Zdravotnícke zariadenie vo francúzskom Sarthe a Loire oznámilo, že prestáva vykonávať umelé potraty. Dôvodom je odchod jedného z lekárov na dôchodok a uplatnenie výhrady vo svedomí u ďalších troch lekárov. Pacientky požadujúce umelý potrat sú odosielaná do Le Mans alebo Angers.

Socialistická senátorka za oblasť Sarthe, Nadine Grelet-Certenais, to považuje za “netolerovateľné” a v tejto súvislosti interpelovala ministerku zdravotníctva.

Denník Le Figaro cituje senátorkine vyjadrenie: „Zatiaľ čo Simone Veil (politička, ktorá sa zaslúžila o legalizáciu umelého potratu a jej pozostatky boli s veľkou slávou uložené v Pantheone, pozn. red.) vstúpila so Pantheónu takmer 45 rokov po uznaní práva žien na potrat, je netolerovateľné, že ženy nemôžu aplikovať svoje základné práva.“

Dotknuté zdravotnícke zariadenie v januári oznámilo, že prestáva vykonávať potraty a ženy požadujúce interupciu posielajú do zdravotníckeho centra v Mans, vzdialeného 30 minút jazdy autom, alebo do Angers, ktoré je vzdialené 45 minút.

Zdravotnícke centrum v Sarthe vykonalo v roku 2017 67 umelých potratov. Po tom ako jeden z lekárov vykonávajúci potraty odišiel do dôchodku, personálnemu oddeleniu sa nepodarilo zohnať za neho náhradu, t.j. lekára, ktorý by bol ochotný umelé potraty vykonávať.

„Nie je to problém prostriedkov, ale medicínskych zdrojov,“ cituje Le Figaro vedúcu oddelenia ľudských zdrojov.

„Vykonávanie umelých potratov nemôže stáť na jednej osobe pracujúcej na čiastočný úväzok, ktorá má ešte iné aktivity. Skôr než riskovať prekročenie termínov, ktoré  je v takýchto prípadoch veľmi vážne a tvárou v tvár nemožnosti zabezpečiť tieto výkony udržateľným a bezpečným spôsobom, preferujeme  radšej pozastavenie vykonávania potratov,“ uviedla ďalej vedúca oddelenia HR, Annie – Laure Desprez.

Manažérka ďalej objasnila, že vykonávať potraty by mohli ďalší traja lekári, ale tí si písomne uplatnili výhradu vo svedomí, čo zdravotnícke zariadenie rešpektuje. Podľa platnej legislatívy lekár „nie je povinný vykonávať umelé prerušenie tehotenstva“.

Avšak riaditeľka oddelenia ľudských zdrojov si podľa denníka Le Figaro želá, aby sa v zdravotníckom zariadení čo najrýchlejšie obnovila prax usmrcovania nenarodených detí. Ak keď by si spolu s ministerkou zdravotníctva želali, aby sa potraty začali vykonávať už od septembra 2018, pripúšťa že reálnejší by bol termín od začiatku roku 2019.

Katarína Hanzlíková

Zdroj: hlavnespravy.sk