Holandská potratová organizácia Woman on waves (Ženy na vlnách), ktorá je notoricky známa svojim vykonávaním potratov na lodiach kotviacich pri pobreží krajín, v ktorých sú potraty zakázané, oznámila, že bude z Nemecka do Poľska posielať „malé diaľkovo riadené potratové lietadlá“ s nákladom chemických abortívnych farmaceutík.

Tlačová správa skupiny hovorí, že diaľkové lietadlá leteli z Frankfurtu nad Mohanom v Nemecku do Słubice v Poľsku v sobotu 27. Júna. Mali niesť bližšie nešpecifikovaný počet abortívnych piluliek - farmaceutikum RU-486 - teda mifepriston a misoprostol.

Tieto farmaceutiká sú legálne v Nemecku, no v Poľsku nie sú registrované a v tejto krajine je zakázané ich používať.

Poľský zákon obmedzuje potrat len na terapeutické dôvody – buď vtedy, ak by pokračujúce tehotenstvo vážne ohrozovalo zdravie matky, alebo v prípade tehotenstva, ktoré pochádza zo znásilnenia alebo incestu, či vtedy, keď sa plodu diagnostikujú závažné abnormality.

„Nemôžeme prestať poukazovať na nedostatok bezpečného prístupu k potratom a lekárskym potratovým pilulkám. Je to porušovanie práv žien. Musíme vynaložiť všetko úsilie, aby sme zabezpečili prístup k nim,“ povedala podľa The Telegraph zakladateľka Woman on waves, Rebecca Gomperts, o svojom pláne zhodiť v Poľsku nelegálne farmaceutiká.

„Veľmi sa zaujímajjú o nový vývoj robotov,“ dodala Gomperts. „V istom zmysle táto kampaň upozorňuje na realitu poľských žien. Takýto model doručovania má však budúcnosť. To isté by sme mohli urobiť aj v Írsku.“

Hoci holandská potratová organizácia tvrdí, že chemické potraty sú „bezpečné“ a „môžu si ich ľahko vykonať aj samotné ženy – a to doma a bez dozoru zdravotníkov“, a že „lekársky potrat má na zdravie rovnaký vplyv ako spontánny potrat“, vzrastajúci počet dôkazov o úmrtiach a závažných nežiadúcich účinkoch užívania týchto farmaceutík odhaľuje nebezpečné skutočnosti.

Hoci Americký úrad pre dohľad nad potravinami a liečivami  v roku 2000 urýchlene schválil RU- 486, pridal k nemu protokol, ktorý vyžaduje dohľad lekára počas troch návštev ordinácie spolu s konkrétnymi dávkami a spôsobmi podávania. To všetko sa musí uskutočniť do 49. dňa od poslednej menštruácie matky.

Od tohto schválenia advokátka organizácie Americans United for Life (Američania spojení za život), Mailee Smithová, poukázala na úmrtie ôsmich amerických žien, ktoré umreli v dôsledku závažných bakteriálnych infekcií spôsobených neriadeným užívaním RU-486. Teda takou formou užívania, akú organizácia Woman on waves radí poľským ženám.

Po smrti austrálskej ženy kvôli otrave krvi, ktorú spôsobila závažná bakteriálna infekcia v krvnom obehu, ktorá vznikla len niekoľko dní po podaní RU-486, doktorka Deirdre Little z Nového Južného Walesu povedala: „Toto farmaceutikum nie je také bezpečné, ako sa to propaguje; potrebuje oveľa väčší lekársky dohľad než je zvyčajne k dispozícii – a to najmä vo vidieckych oblastiach, keďže toto farmaceutikum má niektoré nepríjemné vedľajšie účinky, ako aj komplikácie“.

Doktorka vysvetľuje, ako môžu chemické farmaceutiká spôsobiť infekcie: „Farmaceutikum spôsobí zánik plodu, dieťa však nemusí hneď vyjsť von a placenta nemusí byť hneď úplne odstránená. Môže sa teda stať, že časť tkaniva zostane v maternici; tá je pre množiace sa baktérie dobrým prostriedkom; množia sa na tkanive, ktoré maternica nevypudila. Dostanú sa teda na povrch maternice, ktorá je náchylná na infekciu a odtiaľ sa potom infekcia dostane do krvného obehu, čo následne spôsobí otravu krvi.“

Súpisov faktov organizácie National Right to Life (Národné právo za život, angl. skr. NRL) menuje ako súčasť nežiadúcich účinkov liekov pri RU-486 ťažké krvácanie, nevoľnosť, vracanie a bolestivé maternicové kontrakcie.

„Vedľajšie účinky - ako bolesť, nevoľnosť, vracanie, hnačka ­- boli natoľko závažné, že tieto ženy museli byť hospitalizované,“ uvádza NRL.

„Najvážnejším problémom je však krvácanie, ktoré môže byť priveľmi silné a rozsiahle. Ženy užívajúce RU-486 obvykle krvácajú minimálne týždeň alebo dva a ďalších 30 dní i dlhšie trpia asi 9 % krvácaním,“ zistil výskum pro-life skupiny.

„Množstvo straty krvi je značné – je to takmer štvornásobok priemernej straty krvi pri štandardnom potrate operačným odsatím a kyretážou.“ Dve zo sto žien potrebujú chirurgický zákrok na zastavenie krvácania a „aspoň jedna zo sto žien [podľa klinickej štúdie] musí byť hospitalizovaná“.

NRL dochádza teda k záveru, že „závažnosť týchto takzvaných „nežiadúcich účinkov“ by sa nemala bagatelizovať“ a že „miera komplikácií a problémy s dodržiavaním odporúčaní budú na čiernom trhu pravdepodobne ešte oveľa vyššie“. Dôsledkom je, že ženy užívajúce lieky bez akejkoľvek lekárskej konzultácie a dohľadu „môžu čeliť tej najbolestivejšej a najnebezpečnejšej časti svojho potratu úplne samé a to práve vtedy, keď by najväčšmi potrebovali pomoc, podporu a lekársku starostlivosť“.

Zdroj: lifenews.sk